AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Türk kahvesinin sırrı bol köpüklü olması. Peki göze ve mideye hitap eden lezzetli ve köpüklü kahve nasıl yapılır? İşte köpüklü kahvenin püf noktaları...
BOL KÖPÜKLÜ İSTEME KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Bayat kahve köpüğü kaçırır. Bu noktada kahvenin saklanma koşulları önemlidir. Kahve mutlaka cam kavanoz içerisinde saklanmalıdır. Kahvenin taze olup olmadığını ise kokusu ve aromasından anlayabilirsiniz. Kokusu uçmuş kahve bayattır. Ve bayat kahve asla köpürmez.
Köpük bir Türk kahvesini yaparken ölçü çok önemlidir. Bir fincan kahve bardağına bir çorba kaşığı veya 2 çay kaşığı kahve ilave edilmelidir. Bu oranda pişirilen kahve ideal bir şekilde köpürür.
Kahvede şeker miktarı arttıkça köpürme oranı azalır. Şekersiz sade kahveler daha fazla köpüklü olur. Az şekerli kahve yapmak istiyorsanız bir fincaan karşılık yarım küp şeker ilave etmelisiniz.
Musluk suyu içerisinde klor barındırdığı için içilmemeli. Eğer musluk suyu kullanırsanız, içindeki klor nedeniyle kahvenizin lezzeti azalır, köpüğü istediğiniz şekilde olmaz.
Soğuk suyla yapılan kahve oda sıcaklığındaki suyla yapılan kahveden daha köpüklü olur. Soğuk su köpüğü artırır.
En güzel köpüren kahveler köz ve mangalda pişilen kahvelerdir. Ancak modern zamanda buna imkan bulamayabilirsiniz. Ocağın altını kısarak köpüklü kahveler pişirebilirsiniz.
Çok kavrularak elde edilen kahveler pişme sırasında sık köpüklenir. Az kavrulmuş kahveler daha az köpürür.
Bol köpüklü bir Türk kahvesi hazırlamak için kahvenizi yeterince karıştırmadan ateşin üzerine koymamalısınız. Ateşin üzerinde ise kahvenizi asla sertçe karıştırmayın. Bu davranış bol telveli köpüksüz kahve demek.