Okan Kabuk
Balık tüketimi sağlık açısından uzmanlar tarafından da tavsiye edilebiliyor. Ayrıca balığın lezzetli olması, tüketimini de kolaylaştırabiliyor. Ancak balık tüketen birçok insan, kılçığından endişe edebiliyor. Çünkü boğaza takılan kılçık, yumru hissinin oluşmasına neden olabiliyor. Öte yandan ciddi durumlarda; nefes almakta güçlük, tükürükte kan ve yutkunmakta güçlük gibi zorluklar oluşturabiliyor. Ayrıca boğaza takılan kılçık güvenli bir şekilde çıkartılamıyorsa, mutlaka uzman bir doktora başvurulması da gerekiyor.
Balık yerken kılçık sorunu pek çok insanın çekincesi olabiliyor. Öte yandan ciddi olmayan durumlarda kılçığı kolayca çıkartmak mümkün olabiliyor. Bu nedenle söz konusu yöntemlere boğazına kılçık takılanların dikkat etmeleri de tavsiye ediliyor.
Boğazda kalan kılçığı çıkartmanın bazı pratik yöntemleri bulunuyor. Ayrıca söz konusu yöntemlerden bazıları şu şekilde, muz tüketmek ve ıslatılmış ekmek tüketmek.
Muz Tüketmek: Balık kılçığı boğaza takıldıysa, muz tüketerek pratik bir şekilde çıkartılabilir. Çünkü muzdaki yumuşak doku, çiğnenerek yutulduğunda balık kılçığını mideye itebilir. Bunun sonucunda da mide asidi tarafından çözülebilir.
Islatılmış Ekmek Tüketmek: Balık kılçığı, süt ile ıslatılan bir parça ekmekle pratik bir şekilde çıkartılabilir. Bu yöntemde bir parça ekmek süt ile ıslatılır ve bütün şekilde yutulacak biçimde küçük bir top haline getirilir. Devamında yutulur. Bu sayede yutulan ekmek, balık kılçığına yapışarak mideye itebilir. Bunun sonucunda ise ciddi olmayan kılçık problemi kolayca çözülebilir.
Dikkat: Kılçık ile ilgili yukarıdaki yöntemler, ciddi olmayan durumlarda küçük kılçıkları çıkartabilir. Ancak kılçıklar zarar veriyorsa ve büyükse, mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.