Nur Sena Sarıtaş
Ham balın öksürüğe karşı güvenli ve düşük maliyetli bir tedavi yöntemi olarak öne çıkmasının yanı sıra, bilimsel çalışmalara dayanarak öksürük semptomlarını iyileştirdiği ve uyku kalitesine olumlu katkı sağladığına dair veriler de bulunmaktadır.
Özellikle uyku öncesi tüketilen ham balın çocuklarda ve ebeveynlerde daha iyi bir uyku kalitesi sunabileceği belirtilmiştir.
HAM BAL NEDİR?
Türkiye 8.2 milyon arı kovanı ile dünyada bal üretiminde üçüncü sırada yer alıyor.
İnsan yaşamı ve beslenmesi için çok önemli olan, aynı zamanda en çok sahtecilik görülen besinlerden biri olan ham balın kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri de balın saf bal olup olmadığıdır.
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'ne göre 45 derecenin üzerinde ısıl işlem görmemiş ve 0,3 mm'nin üzerinde bir filtreden süzülmemiş bala ham bal adı verilmektedir.
Yüksek sıcaklıklarda ısıl işlem görmemiş ve polenleri tutulacak şekilde filtre edilmiş ham bal, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından zengin, besleyici değere sahip doğal bir gıdadır.