Böbreklerin ayarlarını bozan ıhlamur tarifi! 35 milyon böyle içiyor, tehlike geliyor

Ihlamur kış ayında en fazla içilen içeceklerin başında geliyor. Limonlu ve ballı ıhlamur soğuk algınlıklarına iyi geliyor. İşte iltihap kesici ıhlamur tarifi...

Ihlamur bol miktarda C vitamini içeriyor. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelen ıhlamurun tüketim şekli merak konusu. İşte detaylar...

BU ŞEKİLDE BİR FAYDASI OLMAZ

Kış mevsiminde yaygın olarak tüketilen ıhlamurun çoğu yaprak kısmı olmak üzere suda uzun uzun kaynatılarak içiliyor. Bu şekilde hazırlanan ıhlamurun bir faydası olmaz. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 15 dakika demlendikten sonra içilmesiyle istenen maddeler suya geçer. Ihlamur çiçeğinin flavonoit tipi bileşenleri iltihap giderici ve ağrı kesici etkisiyle boğazda tahrişleri önler, uçucu bileşenleri ise hastaların rahatlamasını sağlar.

YEŞİL ÇAY BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI KORUYOR, KİLO VERDİRİYOR

Yeşil çayın kalp-damar hastalıklarından, kanserlerden koruyucu olduğunu ve sinir sistemi üzerinde olumlu rol oynadığını, kan şekeri metabolizmasını düzenlediğini, soğuk algınlığı enfeksiyonlarında iyileşmeyi hızlandırdığını ve kilo verme programlarında destek olduğunu görebiliyoruz.

Yeşil çay özellikle, kolon kanseri riskini azaltıyor. Taşıdığı kafein gibi pürin alkaloitleri nedeniyle merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunuyor. Algılama bozukluklarının önemli ölçüde önlenebileceği yorumuna varılıyor. İdrar artırıcı olarak vücuttan ödemin boşaltılmasına yardım ediyor.

Ağız hijyeni üzerine de yeşil çayın etkili olduğu görülmüş. Yeşil çay şekersiz içilmesi ya da gargara olarak kullanılması durumunda diş çürümelerinin önlenmesinde de yardımcı oluyor. Yeşil çayın içerisindeki etkili bileşenlerden epigallokateşin gallat (EGCG) ile kafeinin birlikte bulunması yağ yakıcı etki de gösteriyor.

BÖBREK VE KALP HASTALARI DİKKAT!

Tıpkı siyah çay gibi yeşil çayın da demir emilimini azaltmak gibi etkisi bulunduğundan yemekten hemen sonra değil, 1-2 saat sonra, öğün aralarında tüketilmesi önerilir.

Yeşil çay günde 3-4 fincandan fazla tüketildiğinde sağlık sorunları ortaya çıkardığı için bu ölçüleri geçmemeye özen gösterilmeli.

Yeşil çay tarifi: 1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağı üzerine 150-200 ml (bir büyük fincan) taze kaynatılmış sıcak su biraz ılıyınca (80°C) ilave edilir. 3-5 dakika demlendikten sonra içilebilir.

Hatta 1 çay kaşığı doğal bal karıştırdığınızda antioksidan kapasitesini arttırmış olursunuz.