Bitlis'te doğal karadut ürünlerine her ilden talep yağıyor

Bitlis'te karadut hasadı verimli başladı. Bahçelerden toplanan karadutlar organik üretimden geçerek, reçel, marmelat, pekmez ve pestile dönüştürülüyor. Karaduttan elde edilen ürünler, kargolarla Türkiye'nin her yerine gönderiliyor. Peki, talebin yoğun olduğu karadut neye iyi geliyor? Karadutun faydaları nelerdir?

DHA

Karadutun faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle şu sıralara hasadı başlayan karaduta Türkiye'nin her yerinden yoğun talep var. Karadutun yetiştiği illerimizden biri olan Bitlis’te bahçelerden toplanan karadutlar organik üretimden geçerek, reçel, marmelat, pekmez ve pestile dönüştürülüyor. Faydaları saymakla bitmeyen karaduttan elde edilen ürünler, Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor. Peki, karadut neye iyi geliyor?

DHA'da yer alan habere göre Bitlis'in Ahlat ilçesinde birçok bahçede, doğal yollardan yetişen ve bölgede ekşimsi tadı ile bilinen karaduttan elde edilen ürünler yoğun talep görüyor. 

Özellikle her yıl bu dönemde toplanan karadutlar, büyük kazanlarda kaynatılarak, çeşitli doğal ürünlere dönüştürüldükten sonra satışa sunuluyor.

KARADUT NEYE İYİ GELİYOR?

Ahlat ilçesinde 20 yıldan beri reçel ve pekmez işiyle uğraşan İsmail Aktaş, karadutun birçok hastalığa iyi geldiğini söyledi. 

Aktaş, başta reçel olmak üzere birçok ürüne dönüştürülen karadut için taleplere yetişemediklerini belirterek, 

"Ahlat’taki birçok bahçede bulunan karadutu aileler ve çocuklar toplayıp bizlere getiriyor. Biz de kaynatarak suyunu çıkarıyoruz. Reçelini, marmelatını ve pekmezini yapıyoruz. Karadutun birçok faydası var. Özellikle çocuklarda kansızlık problemine çözüm olan bir ürün. Boğaz enfeksiyonuna, ağız yaralarına faydası olan bir ürün. Mahallemizde 500’e yakın ağaç bulunuyor. Bunlardaki dutları toplatıp organik olarak işliyoruz. Karadutun pekmezi ve pestili de büyük rağbet görüyor. Dışarıdan büyük bir talep var. Türkiye’nin her yerine kargo ile gönderebiliyoruz. Doğal yaptığımız için taleplere yetişemiyoruz."