Bitkisel süt kalbe, doymuş yağ derde yol açıyor!

Son zamanlarda süt çeşitlerinin ortaya çıkması ile hangisinin sağlıklı, hangisinin sağlıksız olduğunu anlamak oldukça zor oluyor. Kalp ve damar hastalıklarına karşı sütün faydalı olduğunu söyleyen uzmanlar, sütün faydalarını açıkladı. Sütle ilgili yanlışlar ve doğrular haberimizde...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sütün her yaşta içilmesi sütle ilgili doğru bilinen yanlış sayısını da artırıyor. Sütün özellikle kalbe faydalı belirten Diyetisyen Edanur Usta, sütün içeriğinin hayvanın coğrafi konumuna ve beslenmesine göre değiştiğini söyleyerek şu şekilde uyardı:

"Kalp- damar hastalığı olan, kan yağları yüksek seyreden ve ileri derece obezitesi olan bireylerin manda, koyun gibi sütlerin yerine, yağ içeriği daha düşük olan yarım yağlı inek sütü, keçi sütü gibi kaynaklar tercih etmeleri gerekir."

SÜT TOK TUTAR MI?

Sütün sağlamış olduğu tokluk hissinin faydalarını anlatan Dyt. Usta, "Süt ürünleri özellikle kalsiyumdan zengin olmaları sebebiyle çocuklarda diş ve kemik sağlığının desteklenmesinde, yetişkinlerde ise kalp- damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türlerinden korunmada, iştah yönetiminde destek bir besin grubudur." ifadelerini kullandı.

SÜTÜN PORSİYONUNA DİKKAT!

Süt tüketiminin kararında olmasını açıklayan Dyt. Usta, "2017 Türkiye Beslenme Rehberi'ne göre 7 yaş ve üzeri tüm bireylerin günlük üç porsiyon süt ve ürünleri (yoğurt, peynir, ayran, süt) tüketmeleri önerilmektedir. 2017 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması verilerine göre 15 yaş ve üzeri bireylerin bu önerileri karşılamadığı sonucuna ulaşılmıştır." dedi.

POPÜLERLEŞEN SÜTLERE DİKKAT EDİLMELİ

Son yıllarda bazı sütler faydalı olup olmadığı bilinmeden tüketiliyor. Gerçek sütlerle karıştırılmamasına dikkat çeken Dyt. Usta, şu bilgileri paylaştı:

"Hindistan cevizi sütü, badem sütü, yulaf sütü gibi elde edildiği besinden adı gelen süt benzeri içeceklerin genel bileşimleri hayvansal kaynaklı sütlerden farklı olduğundan bu ürünler süt ve süt ürünleri grubundan sayılmamaktadır. Ayrıca markette satılan bitkisel sütlerin içeriğine dikkat edilecek olursa az bir kısmının ana besinden geldiğini (yüzde 2-3), diğer kısmının şeker, stabilizörler, emülgatör ve aroma vericilerden oluştuğunu, kalsiyum, B2, B12, E ve D vitaminlerinden zenginleştirilerek süt bileşimine benzetildiğini görüyoruz. İçeriği saf olan bitkisel sütlerin lezzet açısından çeşitlilik isteyen, sütün hazmıyla ilgili zorluk yaşayan veya vegan bireyler için alternatif olarak kullanılabileceğini ancak süt ve süt ürünleri grubu tüketim önerisini karşılamada katkı sağlamadığını unutmamakta fayda vardır."

SÜTÜN İÇERİĞİ KALBİ ETKİLEYEBİLİR!

Masum olarak düşündüğümüz bazı besinler, organların düşmanı olabiliyor. Dyt. Usta, "Bunlardan birisi kalp sağlığı üzerindeki olası olumsuz etkileridir. Sütün içerdiği toplam yağın yüzde 70'i doymuş yağlardan oluşmaktadır. Aşırı doymuş yağ tüketiminin özellikle toplam kolesterol ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyelerinde artışa neden olabileceği bilindiğinden özellikle yağlı sütlerin fazlaca tüketimi dolaylı olarak kalp damar hastalıklarının gelişimine olumsuz bir katkıda bulunabilir. Sütle ilgili diğer endişelerden birkaçı, kemik kırılmalarına sebep olması, kanser gelişimini tetiklemesi, deri kalınlaşmasına sebep olmasıdır. Bu endişeleri net bir şekilde kanıtlayacak yeterli bilimsel verilerin bulunmadı olmadığı gibi tek başına olumsuz bir duruma veya bir hastalığa da sebep olmayacağını unutmamakta fayda var.'' dedi.