Birçok ebeveyn bebeği gece çorapla uyutuyor! Bu doğru mu?

Bazı ebeveynler kışın bebekleri çorapla uyutur hatta bunu bir zorunluluk olarak görür. Genelde bu bebeklerin üşümemesi için yapılan bir davranıştır. Fakat bunun dışında da birkaç faydası olduğu gibi zararı da var. İşte bebekleri çorapla uyutmanın faydaları ve zararları...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Kışın birçok bebek çorapla uyur. Bazı bebekler bunu reddetse de ebeveynler ısrarla çorap giydirmeye devam ediyor. Peki, bebekler çorapla mı çorapsız mı uyutulmalı?

Bebekler ve küçük çocukların uyku sırasında elleri ve ayakları sıklıkla üşür ve birçok kişi oda sıcaklığı doğru seviyede olduğu sürece bunun normal olduğunu ve endişelenecek bir şey olmadığını söyler. Ancak ebeveynler olarak bebeklerimizin üşümesini asla istemediğimizden dayanamayız ve uyumadan önce çorap giydiririz. Bebekleri çorapla uyutmanın faydaları ve zararları bizden, kararı size bırakıyoruz.

BEBEĞİ ÇORAPLA UYUTMANIN FAYDALARI

Çorapla uyumak bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırır. Vücut ısısını korumaya yardımcı olur.

Çorapla uyumak bebeğin ayaklarındaki kan dolaşımını artırır. Bu da çekirdek sıcaklığınızın düşme hızını hızlandırır. Ayaklar, eller ve kulaklar insanların ısıyı en hızlı kaybettiği yerlerdir. Yani bu bölgelere kan akışını hızlandıran her şey bebeğinizin vücut ısısını düşürmenize yardımcı olacaktır.

Ayakları içeride olan bir uyku tulumu yerine çorap tercih etmenin temel faydası, bebeğin vücut ısısı çok ısındığında çorapların çıkarılmasının kolay olması ve bu durumun düzenlenmesini kolaylaştırmasıdır. Ayaklı bir uyku tulumunun gerekli olmadığı çok sıcak bir ortamda uyuyorsanız bu çok işe yarar.

Bebeğinizin uyuduğu oda özellikle soğuksa uyku tulumunun üzerine çorap da çekebilirsiniz ancak bebeğin rahat olup olmadığını ve çok sıcak olmadığını düzenli olarak kontrol edin.

BEBEĞİ ÇORAPLA UYUTMANIN ZARARLARI

Bebek için doğru çorap seçmek önemlidir. Pamuk, yumuşak ve cildi nefes aldıran bir çorap olmalıdır.

Kan akışını kısıtlayabileceğinden üst kısmı sıkı, lastikli ve iz bırakan çoraplardan kaçının. Aşırı kullanılırsa hiperpigmentasyona neden olabilirler.

Bazı ebeveynlerin sahip olabileceği endişelerden biri, eğer bebek çoraplardan dışarı çıkarsa boğulma tehlikesi yaratabileceğidir. Çorabın türü burada yardımcı olabilir. Baldır uzunluğunda veya örgülü bir çorap seçerseniz, küçük çocuğun bu çoraplardan sıyrılması daha zor olacak ve daha az risk oluşturacaktır.

Kış aylarında hava daha soğuksa çorap mantıklıdır ancak mevsimler değiştikçe küçük çocuğunuzun uyku için giydirme şeklini değiştirmeyi unutmayın, böylece sıcak aylarda aşırı ısınmazlar. Bebeklerin 2 yaşına gelene kadar kendi sıcaklıklarını düzenleyemez ve bebeğiniz 1 yaşın altındayda aşırı ısınması cilt hastalıklarına yol açabilir.