Bir şey olmaz demeyin! Göz altı morluğu hastanelik ediyor, sebeplerine inanamayacaksınız

Ebeveynler çocuklarda görülen göz altı morluğu konusunda tedirgin oluyor. Aslında bu durum yetişkinlerde de sık görülüyor. Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, göz altı morluklarının bahar alerjisinden kaynaklanabileceğini söyledi. İşte alerjiyle ilgili tüm merak edilenler…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Çocukların göz altı morlukları aileleri korkutuyor. Peki, göz altı morluklarının sebebi ne?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, göz altı morluklarının bahar alerjisinden kaynaklanabileceğini ve polenlerin de bunu tetiklediğini söyledi.

ALERJİ İLE GÖZ ALTI MORLUĞUNUN İLİŞKİSİ NE?

Bahar mevsimlerinde artan polenlerle birlikte alerjik hastalıkların şiddetinde ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Alerji Bölümü'nden Doç.Dr Hikmet Tekin Nacaroğlu, şu bilgileri verdi:

"Bahar alerjisi olan hastalarda alt göz kapağı cilt renginde koyulaşma ve kalıcı pigmentasyon artışı ile karakterize olan alerjik pırıltı (shiner) sık rastlanan bir bulgudur. Dennie-Morgan çizgileri olarak adlandırılan alt göz kapağında beliren küçük yarım ay şeklindeki çizgilenmeler de alt göz kapağı kasındaki spazm nedeni ile meydana gelir. Polenler, deri, göz, burun ve nefes yoluyla solunum yollarımıza yerleşebilir. Bu durum birçok kişi için sorun oluşturmazken alerjik olan bir kişilerde polenler bağışıklık sistemi harekete geçirir. Bunun sonucunda burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırma gibi bahar alerjisinin sık görülen belirtileri ortaya çıkar. Bazı hastalarda yumuşak damak, boğaz veya iç kulakta kaşıntı şikâyeti de eşlik edebilmektedir. Ayrıca bahar alerjisi olan hastalarda sıklıkla konjuktivit (gözlerde kaşıntı, sulanma, fotofobi ve kızarıklık) bulguları da görülebilmektedir."

ÇOCUKLARDA SEBEP ALERİK SELAM OLABİLİR

Çocuklarda bahar alerjisinin en sık görülen belirtilerinden birisi de alerjik selam oldğunu ifade eden Nacaroğlu, şöyle devam etti:

"Alerjik selam, burun kaşıntısı ve tıkanıklığını azaltmak amacıyla istem dışı olarak avuç içi ile burun ucunun yukarıya doğru bastırılmasıdır. Bu hareketin sık tekrarlanması zamanla burun sırtında yatay çizgilenmelere de yol açabilmektedir."

TETİKLEYİCİ ALERJENİ NASIL ANLAŞILIR?

Şikâyetlere neden olan alerjeni saptamak için deri testi ve kanda alerjene spesifik IgE testi tanı için kullanılabilir. Deri testi hızlı ve güvenilir testlerdir. Hastaya ağrı ya da acı vermeyen, kısa sürede neticelenen her yaşta yapılabilen bir testtir.

BAHAR ALERJİSİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi bahar alerjisinden de kurtulmak için ilk yapılması gereken alerjenlerden uzak durmaktır.

Bahar dönemlerinde artan polenlere bağlı maruziyeti azaltmak için özellikle sabahları, polenin en yoğun olduğu zamanlarda, evi havalandırmaktan kaçınılmalıdır.

Polen sayısının ılık, kuru, güneşli günlerde ve sabahları erken saatlerde artması, nedeniyle özellikle polen miktarının fazla olduğu saatlerde açık alanlarda olabildiğince az sürelerde kalınmalıdır.

Yine dışarı çıkarken şapka ve güneş gözlükleri kullanılması, eve döndükten sonra duş alınması alerjen yoğunluğunu azaltmaya katkı sağladığı gösterilmiştir.

BAHAR ALERJİSİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bahar alerjisi yani saman nezlesinde ilk planda alerji ilaçları, burun damlaları gibi semptomlara yönelik tedaviler kullanılır. Bazı tedaviye yanıtsız, alerjene karşı duyarlılığı deri testi ve kan testleri ile belirlenmiş, klinik bulguları da testlerle uyumlu olan hastalarda alerji aşı tedavisi yapılabilir.

Öksürük krizine ilaç gibi ikili! Oğuz Özyaral önerdi

Ne ameliyat ne operasyon! Yok böyle diyet 85 kilo verdi

Bu diyette aç kalmak yok! Hamur işi bile var... 5 kuralla tığ gibi olacaksınız