Bir şey olmaz demeyin! Çocuk gözlerini ovuşturuyorsa dikkat

Çocukların gözlerini ovuşturması ya da sık sık göz kırpması gözden kaçırılabilir ya da önemsenmeyebilir. Fakat bu durumun göz kuruluğuna işaret olabileceğini belirten uzmanlar, göz kuruluğunun en önemli sebebinin ekran süresi olduğunu söyledi. Peki, göz kuruluğu ileride ne gibi sorunlara yol açar? Çocuklarda göz kuruluğu kalıcı mı? İşte yanıtlar...

Çocuklardaki ekran bağımlılığı göz kuruluğuna neden oluyor. Göz kuruluğu ise gözle ilgili problemlerin başlamasına zemin hazırlıyor. Çok uzun ekran süresi göz kuruluğunu tetiklediği gibi göz kaslarında da yorgunluğa neden oluyor. Göz Doktoru Doç. Dr. Sevil Karaman, şu şekilde konuştu:

"Çocuğunuz gözlerini sık sık ovuşturuyor ve kırpıyorsa takip etmelisiniz. Çevrimiçi derslerden veya yakın işlerden kaçınma, göz kapaklarında veya kirpiklerde çapaklanma veya kabuklanma, bulanık veya çift görme şikâyetlerine karşı da dikkatli olunmalı. Çocuklarda gözyaşı filmi azaldıkça bu göz kuruluğuna, görme sorunlarına ve gözde rahatsızlık hissine neden olur."

20-20-20 KURALI UYGULAYIN

Karaman, ebeveynlerin çocuklarının göz yorgunluğuyla başa çıkmak ve göz sağlığını korumak adına 20-20-20 kuralını uygulamalarını belirterek telefon, televizyon ya da tablete bakarken her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca en az 6 metre uzaktaki bir şeye çocuklarını baktırmalarını tavsiye etti. 20-20-20 kuralının gözlerde yakın hedefe bakmaya bağlı oluşan yorgunluktan arındırdığına dikkati çeken Karaman, "Çocuklar dışarıda daha fazla ve yakın nesnelere daha az zaman harcadıklarında, miyop olma risklerini azaltırlar. Çocuklar için günde 2 saat dış mekan aktivitesi yemek yemek su içmek zorunlu gibi bir ihtiyaçtır." dedi.