Bir küs bir barışık ilişkileri rayına oturtan maddeler! Bu tüyolar mutluluğunuzu zirveye taşır

İlişkiler her zaman aynı düzlükte gitmez. Fikir ayrılıkları olabilir. Bu da tartışmalara neden olabilir. Peki sorun çözmeye yarayan maddeler neler?

Hilal Çakır

İlişki sırasında karşı tarafı dinlemek gerekir. Suçlayıcı dil yerine empatik dili kullanmak her zaman faydalıdır. Peki en az tartışmalı ilişki için neler yapılmalı?

İlişki sevgi ve emek ister. Her iki taraf da birbirinin sınırlarına saygı duymalı ve anlayış göstermeli. Peki hangi kurallar ilişkini daha sağlıklı yürütülmesini sağlar?

ZAMAN TANIYIN

Sorunu çözmeye çalışmadan önce her ikisinin de sakinleşmesi ve düşüncelerini toplaması için biraz zaman ve alan gerekir. Bu, daha fazla tırmanmayı önlemeye yardımcı olur ve duyguların yerleşmesine izin verir.

ROLÜNÜZÜ İYİ YANSITIN

Tartışmadaki rolünüz için sorumluluk alın ve sözlerinizin veya eylemlerinizin çatışmaya nasıl katkıda bulunabileceğini düşünün. Yaptığınız hataları kabul edin ve özür dilemeye istekli olun.

AÇIK İLETİŞİM KURUN

Her iki taraf da hazır olduğunda, tartışma hakkında açık ve dürüst bir konuşma yapın. Diğer kişinin bakış açısını kesintiye uğratmadan aktif olarak dinlerken duygularınızı ve endişelerinizi ifade edin.

EMPATİ KURUN

Kendinizi diğer kişinin yerine koymaya çalışın ve onların duygularını ve bakış açılarını anlamaya çalışın. Onların bakış açısına katılmasanız bile empati gösterin ve duygularını onaylayın.

ÖZÜR DİLE VE AFFET

Hatalı olduğunuzu fark ederseniz, samimi bir özür sunun. Eylemlerinizin sorumluluğunu üstlenin, pişmanlığınızı ifade edin ve değişim taahhüdünde bulunun. Öte yandan, özür dileyen diğer kişiyi affetmeye açık olun. Affetmek, ilişkiyi onarmak için çok önemli bir adımdır.

ORTAK ZEMİN BULUN

İlişkiyi yeniden inşa etmek için bir temel oluşturabilecek anlaşma alanları veya ortak değerler arayın. Aranızdaki bağı güçlendirmeye ve bir birlik duygusu yaratmaya yardımcı olabilecek ortak hedefleri veya ilgi alanlarını belirleyin.

SAĞLIKLI İLETİŞİM KAPILARI OLUŞTURUN

Benzer çatışmaların ortaya çıkmasını önlemek için gelecekte iletişimi geliştirmenin yollarını tartışın. Sınırları belirleyin, aktif dinleme pratiği yapın ve açık diyaloğu teşvik edin. Etkili çatışma çözme becerilerini öğrenin ve farklılıkları saygılı bir şekilde çözmeyi taahhüt edin.