Yaz meyveleri vücutta ilaç etkisi yaratıyor. Kavundan karpuza erikten kayısıya kadar her meyvenin rengi bile sağlık için bilgi veriyor. Pandemili günlerde bir kâseyle gelen şifa haberimizde...
KARPUZUN FAYDALARI
Yaz meyvesi denilince akla ilk gelen karpuz olur. Peki, karpuz neye iyi gelir? A ve C vitamini açısından zengin olan karpuz, uzun süre tokluk hissi sağladığından kilo vermeye yardımcıdır.
Kansere karşı düşmandır.
Tansiyonu dengeler.
Böbreklere faydalıdır.
Şeker hastalarının dikkat ederek tüketmesinde fayda vardır.
Uzmanlar, günde 2-3 dilim tüketmeyi öneriyor. 100 gram karpuz 30-35 kaloriye tekabül ediyor.
KAVUNUN FAYDALARI
Karpuzdan bahsetmişken kavunun da faydalarına söz etmeden olmaz. Kavun kanserin ilerlemesini engeller.
A ve C vitaminleri yönünden zengindir.
Ödemi atar.
İdrar söktürücüdür.
Tansiyonu dengeler.
Terle birlikte oluşan sıvı kaybını dengeler.
1-2 dilimi bir porsiyona denk gelir ve bir dilim kavun 50 kaloriye denk geliyor.
ÇİLEĞİN FAYDALARI
Hem çocukların hem de yetişkinlerin çok sevdiği çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Görselliği ve kokusuyla iştah kabartan çilek vitamin ve mineral deposudur.
Zekânın gelişiminde önemli bir rolü olan folik asit içerir.
Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.
Kansere ve enfeksiyon hastalıklarına karşı korur.
Bir porsiyon 6 orta boy çilekten oluşur. Yarım kâse çilek 20 kaloridir.
ERİĞİN FAYDALARI
Yazın sevilen meyvesi erik A ve C vitamini yönünden zengindir. Diyabet hastaları rahatlıkla tüketir. Bağışıklığı güçlendirir.
Kolesterolü dengeler.
Diş etlerine faydalıdır.
Sindirim sistemini düzenler.
Uzmanlar günde 3 porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyor.
KAYISININ FAYDALARI
Sindirimi kolaylaştıran kayısı ilaç gibi bir meyvedir. A vitamini yüksek olduğundan göze faydalıdır.
Kansere karşı korur.
Kabızlık ve şişkinliği önler.
Tüm sarı meyveler gibi tansiyonu dengeler.
İdrar söktürücüdür.
Bir porsiyon kayısı 4 adet küçük boy kayısıya işaret eder.