Bir kase deyip geçmeyin! Tansiyon, şeker ve kalbi hedef alıyor

Hazır paket ürünler kadar hazır çorbalar da zararlıdır. Hazır çorbalarda çok fazla sodyum var. Hem bağımlılık yapan hem kalbi bozan çorbalar neden zararlı?

Bütün gün çalıştıktan sonra birçoğumuz gün sonu yemek yapmaya üşeniyor hazır ya da paketli gıdalara yöneliyoruz. Bu hazır gıdaların vücudumuza zararını sıklıkla duysak da pratik oluşundan dolayı bir türlü vazgeçemiyoruz. Özellikle hazır çorbalar... Zararını duyunca bir daha asla tüketmek istemeyeceğiniz hazır çorbaları gelin birlikte inceleyelim.

Uzun ve sağlıklı bir ömür sürmek hepimizin istediği bir hayat biçimi aslında. Herkes yaş aldıkça fiziksel fonksiyonlarını etkili bir şekilde kullanmaya devam edebilmeyi ister. Bunun için genç yaşlarımızda uyku ve beslenme rutinlerimize dikkat etmek, düzenli spor yapmak gibi birçok noktaya dikkat etmemiz gerekir. Peki biz ne kadar dikkat ediyoruz?

ZARARINI DUYUNCA BİR KAŞIK BİLE İSTEMEYECEKSİNİZ

Genellikle sağlıklı bir öğünde mutlaka çorba yer alır. Ancak tükettiğiniz bu çorbalar eğer hazırsa vücudunuza ciddi zarar verebilir. Hazır çorbalar, farkında olmadan vücut sağlığınızı bozabiliyor.

Vücut sağlığını korumak, bağışıklığı güçlendirmek ve kilo kontrolü sağlamak için mutlaka sağlıklı beslenmek gerekiyor. Özellikle vücut sağlığını korumak için mutlaka paketli ve hazır gıdalardan uzak durmanız öneriliyor.

Son yıllarda paketli gıdaların tüketimi çok fazla artmaya başladı. Bu gıdaların başında dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hazır çorbalar geliyor. Belki de sağlıklı diye aldığınız hiçbir hazır çorba, evde yapılan çorbaya benzememektedir. Hazır çorbalar zor durumda kaldığımızda tüketilebilir

Mideyi rahatlatmak ve daha hızlı bir şekilde mideye doygunluk kazandırmak için yemeklere çorba ile başlamanız öneriliyor. Ancak tükettiğiniz çorbalar hazırsa vücudunuz için çok zararlı olabiliyor. Hazır çorbaları çok fazla tüketmek vücudunuzda bağımlılığa yol açabiliyor.

Uzmanlar genellikle hazır çorba tüketmek yerine çorbaları evde kendinizin yapması gerektiğini vurguluyor.

KENDİNİZ YAPIN

Zaman sıkıntınız yoksa malzemelerini bildiğiniz, damak zevkinize uygun çorbalar yapabilirsiniz. Çünkü hazır çorbaların içerisinde çok nadir de olsa monosodyum glutamat yani Çin tuzu vardır.

Bu tuz, kişide bağımlılık yapmaktadır. Diğer bir sıkıntı ise hazır çorbalarda bulunan sodyum oranıdır. Evde yaptığımız zaman çorbayı, tuz oranını istediğimiz miktarda ayarlayabiliriz. Ancak hazır çorbalarda bunu ayarlamak mümkün değildir.

Tüketilen hazır çorba ile birlikte vücudun sodyum oranını artırmaktayız. Sodyum oranının artması, kan basıncını yükselttiği gibi kalp ritmini de bozabilir. Bunun için mümkün oldukça ev tipi beslenmeye özen göstermek gerekir.

Çorba, ayrıca vücudumuza sıvı girişi sağlamanız için önemli bir besindir. Hazır çorba yerine evde yapılan az tuzlu çorbaları tercih etmek sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Bazı yemeklerin günlük tüketilmesi uygun, bazı yemekler ise 2-3 gün buzdolabında bekletildikten sonra kullanılabilir. Sebze çorbaları da buzdolabında bekleyebilir. Ancak yoğurt, etli ve tavuklu çorbalar günlük olarak tüketilmelidir. 12 saati geçmemesine özen gösterilmelidir. Posalı çorbaları tüketmek, kalın bağırsak açısından önemlidir. Mercimek ve ezogelin çorbası, posa bakımından oldukça zengindir.