Lens, Alzheimer hastalığını erken evrelerinde teşhis edebilen ilk göz içi akıllı lens teknolojisi olarak kayda geçti. Akıllı lens, Alzheimer hastalığının biyobelirteçlerini tespit etmek için hastanın gözüne yerleştiriliyor. Böylece Alzheimer'ı erken aşamalarda tespit edebiliyor. Biyomalzemeler alanında popüler bir dergi olan Bioactive Materials, konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını yayımladı.
AKILLI LENSLE ALZHEİMER DIŞINDA BİRÇOK HASTALIK DA TESPİT EDİLDİ
Lens, Alzheimer hastalığının biyobelirteçlerini tespit etmek için hastanın gözüne yerleştiriliyor. Mercek ayrıca diğer nörolojik ve dejeneratif beyin hastalıklarını da tespit edebiliyor. Başka bir araştırmada, protein enjeksiyonlarının kalp krizinden sonra kalp kasını onarmaya yardımcı olabileceği de tespit edildi.
Alzheimer hastalığı dünya genelinde 50 milyondan fazla insanı etkilemektedir. İnsan vücudunda yıllar içinde gözle görülür bir semptom göstermeden gelişmesine rağmen, genellikle hastalıktan önce hafif bir bilişsel bozukluk ortaya çıkar.
ARAŞTIRMACILAR TEKNOLOJİYİ NASIL GELİŞTİRDİ?
Araştırmacılar, bu biyobelirteçleri keşfetmek için doğrudan beyne bağlı gözün özelliklerini incelediler. Bunu yapmak için, bir göz içi lens üzerindeki bir dizi biyobelirteci tespit edebilen biyo-yanıt veren bir modül kullanan bir biyo-algılama sistemi geliştirdiler. Sistem, biyobelirteçleri saptayarak, hedef biyobelirteçle reaksiyona girdiğinde büzülen özel bir hidrojel modelinde bir sinyal gönderiyor. Bilim adamları, Alzheimer hastalığını erken evrelerinde tespit etmek için bu modeli kullanıyor.
Kore Makine ve Malzeme Enstitüsü Nano-Üretim Teknolojisi departmanında çalışan iki ana araştırmacı olan JaeJong Lee ve Geehong Kim, bu göz içi lens teknolojisinin geliştirilmesinin en yaygın beyin hastalığı olan Alzheimer dahil olmak üzere çeşitli nörolojik hastalıkları teşhis edebildiği için sosyal maliyetleri azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtti.