Bir dilimi kan şekerinizi dengeliyor! Yumuşacık kalburabastı tarifi

Kalburabastı tatlısı margarin veya tereyağı ile yapılıyor. Bu tatlının hamuru yapılırken ele yapışmayacak kıvamda olması gerekiyor. Peki kalburabastı nasıl yapılır?

İrmik ve kabartma tozunun girdiği şerbetli kalburabastı çok lezzetli. Peki nasıl yapılır? Kalburabastının püf noktaları neler?

Kalburabastının önce şerbeti hazırlanmalı ve soğumaya bırakılmalı.

KALBURABASTI İÇİN MALZEMELER

125 gram margarin veya tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı irmik

1 tane yumurta

1 çay kaşığından az tuz

Yarım paket kabartma tozu

1 paket vanilya

3,5 su bardağı un

İçi için:

1 su bardağı ceviz

Şerbeti için;

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su (600 ml)

1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Kalburabastının öncelikle şerbetini hazırlayalım.

Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım.

Ardından ara ara karıştırarak kaynamaya bırakalım.

Yaklaşık 15 dakika kadar kaynayan şerbete limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım.

Hamuru için yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu, vanilya ve tuzu alalım.

Unu da yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.

Ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olan hamurumuzdan parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım.

Yuvarladığımız hamurlardan bir tanesini alalım.

Kalburun üzerine koyup elimizle bastırarak açalım.

Hamurun ortasına irice kıydığımız cevizden koyalım ve uçlarını ortada birleştirerek kapatalım.

Hamurun şeklini bozmadan dikkatlice kalburdan çıkartalım.

Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayarak tatlılarımızı hazırlayalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim.

Bu aşamada eğer kalburunuz yoksa aynı işlemi silikon bir aparat kullanarak ya da rende ile de yapabilirsiniz.

Kalburabastı tatlılarımızı önceden ısıttığımız 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişirelim.

Fırından çıkan sıcak tatlıları borcama aktaralım.

Sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim.

Ardından 2 saat kadar şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakalım.

Sürenin sonunda şerbetini çeken kalburabastı tatlılarımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!