AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Her yemekte kullanılan salçalar oldukça çabuk deformasyona uğrayarak küflenir. Domates ya da biberden elde edilen salça hızlı bir şekilde bakteri üreterek küflenip kullanılmaz hale gelebilir. Salçanın küflenmesini ne soğuk hava ne de cam kavanoz önler.
Sizler için Anadolu'nun en eski sırrı olan salça küflenmesini önleyen o bilgiyi araştırdık. Sadece bir damlasıyla tüm salçayı küflen kurtaran o yönteme bayılacaksınız.
Fabrikasyon salçaları asla aldıkları kapta bırakmayın.
Öncelikle kabını değiştirmek salçanın ömrünü uzatır.
Öte yandan salçayı yeni kaba koymadan bir miktar kaya tuzu ve zeytinyağı kullanın.
Zeytinyağı ve kaya tuzu bakteri oluşumunu engeller. 500 gram bir salçaya bir tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ve bir kaç damla zeytinyağı ekleyin.
Akabinde cam bir kavanoza koyun.
Ancak burada da çok ciddi bir püf nokta var. Daha önce bu kavanozda bir besin olmaması gerekiyor.
Yani yeni temiz bir kavanoz olması şart.
Çünkü kullanılmış cam olsun plastik olsun her kap ve kavanoz başka bir besine maruz kalınca değişen koku bakımından küflenme yaşanır.
Öte yandan sade domates salçasının içine bir yemek kaşığı biber salçası da ekleyin.
Bu domates salçasının yumuşaklığını önler.
Küflenmeyen salça ömürlük kullanımına neden olur.