Şeker hastaları için tarçın ve limon şifa kaynağı. Karbonhidrat tüketimi sonrası şeker seviyesi yükselebilir. Peki nasıl düşürülür? İşte yanıtı...
ARAŞTIRMA VE SONUÇLARI
SpringerLink'te yayınlanan bir araştırmanın amacı, sağlıklı yetişkinlerde siyah çay ve limon suyunun ekmeğe verilen glisemik yanıt ve ardından enerji alımı üzerindeki etkisini test etmekti. Bir yiyeceğe veya yemeğe verilen glisemik tepki, yemek veya yemeğin tüketildikten sonra kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisidir.Karbonhidratlar kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olurken, diğer diyet öğelerinin kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir. Limon suyunun yemek sonrası kan şekeri artışını ve birkaç dakika içinde önyükleme yaptığı gösterilmiştir.
Çalışma için katılımcılara eşit miktarda ekmek (100 g) yemeleri talimatı verildi ve 250 ml su, siyah çay veya limon suyu verildi. Ardından 180 dakika boyunca kan glukoz konsantrasyonları izlendi. Araştırmacılar, çayın glisemik tepki üzerinde hiçbir etkisi olmadığını, ancak limon suyunun "önemli ölçüde" ortalama kan şekeri artışlarını yüzde 30 oranında azalttığını yazdı. Bu etki, alımdan 35 dakika sonra görüldü. Araştırmacılar, "Limon suyunun etkisi, sirke ve diğer asitli gıdalarda defalarca gözlemlenene benziyordu" sonucuna vardılar.