Bilimsel olarak ispatlandı! Dirençli nişasta eritiyor, işte o besinler

Son yapılan bir araştırma, genellikle kaçınılması önerilen bir besin maddesinin aslında kilo kaybına katkı sağlayabileceğini ortaya koydu. Bu gıda, dirençli nişasta adı verilen bir türdür ve beklenmedik bir şekilde bel çevresinin incelmesine yardımcı olabilir. Araştırmanın sunduğu detaylara göre, kilo kaybına olumlu etkisi kanıtlanmış durumda. İşte detaylar...

Günde 40 gram dirençli nişasta tüketen bireylerin, sekiz hafta içinde yaklaşık 6 kilo kaybettiği ortaya çıktı. Bu dirençli nişasta, özellikle yulaf, olgunlaşmamış yeşil muz ve fasulyede bol miktarda bulunmaktadır ve yağ yakma sürecini hızlandırabilir.

Aynı zamanda kepekli tahıllarda da bulunan dirençli nişasta, kilo verme sürecinizi hızlandırabilir.

Örneğin, kepekli ekmek üzerine ekleyeceğiniz birkaç kaşık fasulye, doyurucu bir menü oluşturabilir.

Şangay Klinik Diyabet Merkezi'ndeki akademisyenler tarafından yürütülen çalışma, dirençli nişasta tüketiminin kilo kaybını kolaylaştırabileceğini gösterdi.

ARAŞTIRMA VE SONUÇLARI

Bunun yerine, 37 fazla kilolu katılımcıya toplam 16 hafta boyunca her gün önceden hazırlanmış üç öğün yemek verildi. Ayrıca katılımcılardan günde iki kez 300 ml suya karıştırılmış nişasta tozunu tüketmeleri istendi. Araştırmanın ilk grubuna 40 gram dirençli mısır nişastası verilirken, ikinci gruba ise daha az faydalı bir tür verildi.

Nature Metabolism dergisinde yayınlanan sonuçlar, dirençli nişastaya sahip olanların kilo verme konusunda daha başarılı olduğunu gösterdi. Standart nişasta grubunda ise ağırlıkta önemli bir değişiklik olmadığı belirlendi.

Araştırmacılar, bu avantajların bağırsak mikrobiyota bileşimindeki değişikliklerle ilişkilendirilebileceğini belirtti. Dirençli nişasta, ince bağırsakta kolayca sindirilebilen normal nişastan farklı olarak bu süreçte hayatta kalmaktadır.

Bunun yanı sıra, dirençli nişasta doğrudan kalın bağırsağa geçer ve burada fermente olur, içeride yaşayan trilyonlarca faydalı bakteriyi besler. Çinli araştırmacıların teorisine göre, bu reaksiyonun zayıflama üzerinde olumlu etkisi olabilir.

Uzun süredir yapılan araştırmalar, dirençli nişastanın lif gibi davranarak insanların daha tok hissetmelerine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Gıdalardaki dirençli nişasta miktarı, üretim yöntemlerine, hazırlanma şekline, pişirilme süreçlerine ve hatta tekrar ısıtılma durumlarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Harvard'lı bir diyetisyene göre, baklagiller dirençli nişastanın en iyi kaynaklarından biridir ve pişirildiklerinde bu özelliğini koruyabilirler. Diğer dirençli nişasta kaynakları arasında tam tahıllı ekmek, pancar, fındık ve enginar bulunmaktadır.

Beslenme Uzmanı Rob Hobson, fasulyenin teorik olarak kilo kaybına yardımcı olabileceğini belirtti. Ancak, bu olumlu etkiyi ortadan kaldırabilecek bir faktör olarak, ekmeği tereyağında kızartmanın vurgulandığını ifade etti. Hobson, "Fasulye, mercimek, nişastalı sebzeler, tohumlar gibi yiyecekleri tüketerek diyetinize dirençli nişastaları ekleyebilirsiniz" dedi.

Çinli araştırmacılar tarafından yayınlanan son çalışmada, katılımcı sayısının sınırlı olmasının, elde edilen sonuçların genel nüfus üzerindeki etkisini kısıtlayabilecek bir sınırlama olduğu kabul edildi.