Bilim konuştu! Ekmek yemek zayıflatıyor

Zayıflamak için diyet yapan birçok kişiye ''Ekmek yeme.'' uyarısı yapılıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre tam buğday ekmeği tüketmek bağırsak floryasını çalıştırıyor. Lif kaynağı tam buğday ekmek sağlığa oldukça faydalı. Peki, kepek ekmek yemek kilo aldırır mı? Beyaz ekmek zararlı mı? Hangi ekmek sağlıklı? İşte ekmek çeşitleri hakkında bilinmeyen detaylar...

Zayıflamak için fiyet uygulayanlara karbonhidrattan ve özelllikle ekmekten uzak kalmaları gerektiği vurgulanıyor. Ancak bilimsel çalışmalara göre, tam buğday ekmek ve kepek ekmek kilo aldırmıyor. Peki, kepek ekmek yemek kilo aldırır mı? Beyaz ekmek zrarlı mı? Hangi ekmek sağlıklı? İşte ekmek çeşitleri hakkında bilinmeyen detaylar...

SABAH'ta yer alan habere göre, lif oranı yüksek yiyecekler yemek, kan şekeri seviyenizi sabit tutarak ve hücrelerinizi ve bağırsaklarınızı işlevsel hale getirerek hastalık riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.

VİTAMİN VE MİNERAL ALIMINDA ARTIŞ

Çoğu kepekli ekmek, üretim sürecinde besin maddelerinin atılması yerine, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu önemli besinleri içerir. Bunlardan bazıları lif, çinko, magnezyum, protein, antioksidanlar ve bir dizi B vitamini içerir. Bu besin yelpazesi sindiriminize ve hatta hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

LİF KAYNAĞI

Tam buğday ekmeğindeki birçok faydalı besin arasından lif en önemlilerinden biridir. Ekmeğin türüne bağlı olarak, Amerikan Kalp Derneği'ne (AHA) göre günlük önerilen 25 gram lif alımının yaklaşık yüzde 12'si olan bir dilim kepekli ekmek başına muhtemelen 3 gram lif alırsınız. Lif ayrıca kilo vermeye çalışırken hayati önem taşır, kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur ve diyabet veya kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinizi azaltır.

HASTALIK RİSKİNİZİ AZALTACAKSINIZ

Bahsedildiği gibi, lif oranı yüksek yiyecekler yemek, kan şekeri seviyenizi sabit tutarak ve hücrelerinizi ve bağırsaklarınızı işlevsel hale getirerek hastalık riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.

Ancak tam buğday ekmeğinin, her türlü hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olduğu çalışmalarda özellikle gösterilmiştir. British Medical Journal tarafından yayınlanan bir araştırma, tam tahıl alımının (tam buğday ekmeği gibi) koroner kalp hastalığı, kardiyovasküler hastalık, solunum yolu hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar, diyabet, kanser ve daha fazlasının riskini azaltmakla bağlantılı olduğunu göstermektedir.

DAHA SAĞLIKLI BIR BAĞIRSAĞA SAHİP OLACAKSINIZ

Bu da bağırsak sağlığınız için gerekli bir besin olan tam tahıllı ekmeğinizdeki lifle bağlantılıdır. Mikrobiyota (bağırsağınızdaki bakteriler) aslında kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve bağırsak bakterilerinizi çok mutlu etmeye yardımcı olan çözünür lifle (kepekli ekmekte bulunur) beslenir.

Cell Host & Microbe dergisinde yayınlanan bir inceleme, diyet lifi alımı ile bağırsaklarınızdaki mikrobiyotayı nasıl koruduğu arasında net bir bağlantı gösterebildi. Sağlıklı bir bağırsağa sahip olmak, vücudunuzu, özellikle de kalbinizi, midenizi ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutmak için önemlidir.

ENFLAMASYONU DÜŞÜRMEYE YARDIMCI OLUR

Beyaz ekmek, iltihaplanmaya neden olan en popüler yiyeceklerden biri olabilir, ancak şaşırtıcı bir şekilde tam buğday ekmeğinin tam tersi bir etkisi vardır. Molecular Nutrition & Food Research tarafından yapılan bir randomize kontrollü çalışma, tam tahıllı gıdaları yemenin çocuklarda sistemik inflamasyon için nasıl faydalı etkilere sahip olduğunu göstermektedir.