AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Dünya çapında artan hastalıklara karşı doğal ilaçlara yönelim arttı. Bilim insanları özellikle antioksidan ve beta karoten barındıran meyveleri öneriyor. Doğal ilaç olarak kullanılan o meyveler arasından en güçlüsü uzmanlar tarafından belirlendi.
Kış aylarında sıklıkla tüketilen balkabağı, ülkemize Osmanlı zamanında girdi. Batı ülkelerinde çeşitli inanışlarda kullanılsa aslında yüksek oranda vitamin ve mineral barındırır. Çorbası yapılan bal kabağı hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor.
Bal, tahin ve pekmez dışında yapay şekerle kesinlikle tüketilmemeli. Faydaları etkisiz oluyor. Bağışıklık sisteminin ihtiyacı olan beta karoten minarelini vücuda sağlayarak doğal ilaç oluyor.
Yüksek oranda lif içeren balkabağı sindirimi kolaylaştırır. Özellikle son yıllarda artan bağırsak tembelliği gibi sağlık sorunlarının yaşanma riskini azaltır. Kabızlık gibi sadece sindirimi değil aynı zamanda böbrek ve mesaneyi de etkileyen tüm sağlık sorunlarını ortadan kaldırıyor.
Virüs, bakteri ve mikrop gibi vücutta dolaşan serbest radikalleri kolayca vücuttan atar. Çorba kıvamında tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda solunum yolu hastalıklarının riskini de azaltır.
Vücudun en önemli organları karaciğer ve akciğerleri tek seferde toksinlerden arındıran nadir besinlerden biridir. Suyu çıkartılıp kış boyu her gün bir bardak tüketilebilir.
Kandaki iltihap seviyesini azaltarak iyi kolesterolü artırır. Kalp ve damar hastalıklarını önler. Damar içinde yağlanmanın önüne geçer.
Göz sağlığı için gerekli olan A vitamini bakımından zengin olan balkabağı ileri yaş olan katarak sağlık sorununun tedavisini daha hızlı yapar. Ayrıca görme durumunu artırır.
Vücutta hasar alan dokuları hızla onarır. Bu yüzden kemik kırıklarında veya kas zedelenmelerinde bal kabağı suyu önerilir. Bilim insanları balkabağı suyunun ilaçlardan daha hızlı etkisi olduğunu vurguluyor.