Bilim insanları alarma geçiren yeni bakteri! Çocuk ölümlerine neden oldu

Çeşitli hastalıkları taklit ederek gelişen Strep A bakterisi, pandemi korkusuna neden oldu. Avrupa'da hızla yayılan bakteri özellikle çocuk ölümlerine neden oldu. Ülkemizde de ilk vaka görüldü. Peki Strep A bakterisi nasıl bulaşır? işte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Ciddi bir bakteri grubu olan Strep A boğaz ve deri de çoğalır. Bulaşıcı yönü oldukça güçlüdür. Taşıyıcı yetişkinlerde önceleri kendini belli etmeyen Strep A çeşitli hastalıkları taklit eder. Çocuklarda ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Çünkü çocukların bağışıklıkları yetişkinlere oranla daha zayıftır. Bu da ölüm riskini artırır. Strep A bakterisi tıpkı grip gibi belirtiler gösterir. Ancak bakteri vücutta kaldıkça belirtilerin şiddeti artar.

STREP A BAKTERİSİ NASIL BULAŞIR?

Direk cilde temas edilince ya da öksürme, hapşırma gibi durumlardan solunumla boğaza ve akciğere yerleşir. Akciğere yerleşen bakterinin çıkma riski diğerlerine oranla daha yüksektir. Bakteri yüksek ateş deri döküntüsü ile başlar. Baş ağrısı, kaslarda kramplı ağrılar ve bademciklerde şişme ile devam ederek şiddeti artar.

Strep A bakterisi farenjit, bademcik iltihabı, zatürre ve deri altı yangısı gibi hastalıklara yol açar. En çokta boğaz enfeksiyonu görülür.

Erken dönem tedavi oldukça önemlidir. Yaklaşık 10 gün devam eden antibiyotik tedavisi yapılır. Böbreklerde iltihap artıkça bakterinin vücut üstündeki hakimiyeti artar. Bu yüzden uzmanlar erken müdahalenin önemli olduğunun altını çizer.

İbn-i Sina'dan kartal gibi gözlerin reçetesi! Şifa kitaplarında yer almayan mucize besin