Bilim insanları açıkladı! 3 besin sakinleştirici hap gibi

Herkesin bazen çıldırdığı anlar olur. Bilim insanları bu anları önleyen 3 besini açıkladı. İşte sakinleştirici 3 besin...

Sakinleştirici besinleri açıklayan bilim insanları; balık, ceviz ve keten tohumu gibi besinlerde bulunan omega-3'ün öfkeli davranışları azalttığını tespit etti.

Kalp sağlığına iyi geldiği ve beyindeki iltihaplanmayı azalttığı bilinen Omega-3'ün, zihin sağlığı üzerindeki etkileri de son yıllarda bilim dünyasının ilgisini çekiyor. Bazı çalışmalar bu besinin depresyon tedavisinde kullanılabileceğine işaret ediyor.

Aggression and Violent Behavior adlı hakemli dergide yakın zamanda yayımlanan bir araştırmadaysa omega-3'ün öfkeli davranışları azaltabileceği bulundu.

29 ARAŞTIRMA YAPILDI

1996'dan 2024'e kadar yapılan 29 araştırmayı inceleyen bilim insanları, toplamda 3 bin 918 kişinin verisini analiz etti. Katılımcıların en az yarısı çocuktu fakat ortalama yaşları 21'di.

Çalışmada öfke duygusundan ziyade agresif davranışlara odaklanıldı. Yaklaşık 16 hafta boyunca omega-3 takviyesi alan katılımcıların yaş, cinsiyet ve psikolojik tanı fark etmeksizin agresif davranışlarının ortalama yüzde 30 azaldığı kaydedildi.

Makalenin başyazarı Adrian Raine "Toplum, klinik ya da ceza adaleti sistemi fark etmeksizin, saldırganlığı azaltmak için omega-3 takviyesinin uygulanmasının zamanının geldiğini düşünüyorum" diyor.

Omega-3 toplumdaki şiddet sorununu çözecek sihirli bir değnek değil. Ama katkı sağlayabilir mi? Bu bulgulara dayanarak kesinlikle sağlayabileceğine inanıyoruz ve elimizdeki yeni bilgilere göre hareket etmeye başlamalıyız.

Daha önceki çalışmalarda agresif veya saldırgan davranışların arkasında bilişsel etmenlerin yatabileceği bulunmuştu. Araştırmacılar, beyin yapısında önemli bir rol oynadığı bilinen omega-3'ün bu şekilde öfkeli davranışları azaltabildiğini düşünüyor.

Öte yandan saldırgan davranışlarda kısa süreli bir azalma gözlemlediklerini belirten araştırma ekibi, bu besinin uzun vadeli etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor.

Bilim insanları yine de omega-3'ün, psikolojik ve psikiyatrik tedavilerde kullanılabileceğini düşünüyor:

"Omega-3 takviyesinin, ister psikolojik (bilişsel davranışçı terapi gibi) ister farmakolojik (örneğin antipsikotik ilaç risperidon) olsun, diğer müdahalelere ek olarak düşünülmesi ve başkalarına bakanların omega-3 takviyesinin potansiyel faydaları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini savunuyoruz."