Biberonla süt içen çocuklara uzmanından uyarı!

Çocuklarda diş çürüme oranının yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, biberonla süt içen çocukları uyardı. Çünkü biberonla gece boyu beslenme çok şiddetli çürük oluşumuna neden oluyor. İşte çocuklarda diş çürümesine karşı öneriler...

IHA

Çocuklarda diş çürüme durumu sık görülüyor. Doç. Dr. Canan Duman, ana yemekle birlikte şeker tüketimi diş çürüğü riskini azaltırken; biberon ise gece boyu beslenme çok şiddetli çürük oluşumuna neden olduğunu belirtti.

ÖNLEM ALINMAZSA 6 AYLIKKEN ÇÜRÜR

Doç. Dr. Canan Duman, "Ülkemizde bu konuda en son yapılan çalışma ise çocuklarda diş çürüğüne rastlanma oranını yüzde 76,5 olarak rapor etmiştir. Fakat bu yüksek oranlar bu durumun 'normal' olduğunu düşündürmemelidir. Çocuklarda ilk dişin ağız içinde görüldüğü dönem olan yaklaşık 6 aydan itibaren gerekli önlemler alınmazsa yaşamın ilk yıllarında yaygın diş çürükleri görülebilir." diye konuştu.

ŞEKER TÜKETİMİ DİŞ ÇÜRÜMESİNİ HIZLANDIRIYOR

Diş çürüklerinin kontrol edilebilen ve edilemeyen birçok faktörün bir araya gelmesi sonucunda oluştuğunu belirten Doç. Dr. Canan Duman, diş çürümesinde şeker tüketiminin rolüne işaret etti:

"Temel olarak ağızda bulunan ve yiyecek/içecekler yoluyla alınan şekeri sindirirken asit üreten bakteriler dişin yavaş yavaş erimesine sebep olur. Bu erime başlangıçta gözle görülemez düzeydedir. Tekrar tekrar şeker tüketimi, diş fırçalamama sebebiyle gitgide artan bakteri sayısı ile birleşince gözle görülen diş çürüklerinin oluşması kaçınılmazdır. Genetik yatkınlık, kişinin tükürüğü ile ilgili faktörler gibi çeşitli başka etkenler de çürüğe olan yatkınlığı etkilese de ağız ortamında asit oluşturacak şeker ve bakteri olmazsa çürük oluşmaz. Şeker tüketimi sınırlandırılmaz ve çocukların dişleri fırçalanmazsa dişler kesinlikle çürüyecektir."

GECE BOYU BİBERONLA BESLENME ÇÜRÜK RİSKİ OLUŞTURUYOR

Diş çürüklerinin önlenmesinde öncelikli olarak şeker tüketiminin mutlaka sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Canan Duman, şöyle devam etti:

"Şeker dediğimizde aklımıza sadece paketli şekerler, çikolatalar gelmemelidir. Meyveler, meyve suları, süt, bazı sebzeler en az bir tür şeker içerirler. Ketçap ve bazı salata soslarına da şeker eklenmektedir. Çürük oluşturma içerdiği şeker çeşidine veya kıvamına göre de değişir. Örneğin kuru meyve gibi yiyecekler, dişlere yapışıp ağızda uzun süre kaldığı için risk oluşturur. Hazır veya ev yapımı meyve suları yüksek oranda şeker içerir. Şekerin alındığı zaman da çürük oluşumu için kritik öneme sahiptir. Ana yemekle birlikte tüketim riski azaltırken, biberon içinde gece boyu beslenme çok şiddetli çürük oluşumuna neden olur."

FLORLU DİŞ MACUNU DAHA FAZLA KORUYUCU

Diyet kontrolü ile birlikte günde en az iki kere çocuğun yaşına uygun bir fırça ve macun ile dişlerin fırçalanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Canan Duman, flor içerikli macun kullanmanın florsuz macun kullanımına göre yüzde 25 daha fazla koruma sağladığını söyledi.

Çocukların motor becerileri kendi dişlerini etkili bir şekilde fırçalama için uygun olmadığından fırçalamanın bir yetişkin yardımıyla yapılması gerekir. Çocuk kendi kendine banyo yapacak veya ayakkabı bağcığı bağlayabilecek yaşlara gelene kadar fırçalamaya mutlaka yardım edilmelidir.