Biber, kabak ve patlıcan nasıl kurutulur? Kış hazırlığı yapanlara kurutmalık önerisi

Kış hazırlığına başlayanlar yazı değerlendiriyor. Biber, kabak ve patlıcanın nasıl kurutulduğu merak ediliyor. Peki, biber ya da patlıcan nasıl kurutulur? Kurutulmuş sebzelerle meşhur Gaziantep'te sebzelerin nasıl kurutulduğunu anlattık.

AA

Kış hazırlığı yapanlar için "Biber, patlıcan ve kabak nasıl kurutulur?" sorusunun cevabı araştırılmaya başlandı. Türkiye'nin ilk gastronomi kenti Gaziantep'te kışın tüketilmek üzere biber, kabak ve patlıcan gibi sebzelerden oluşan kurutmalıklar, 40 dereceyi aşan kavurucu sıcaklarda hazırlanıyor.

AA'da yer alan habere göre kış aylarında hemen her evde tüketilen kurutmalıklar, mevsimlik işçiler tarafından büyük bir emekle hazırlanıyor.

BİBER NASIL KURUTULUYOR?

Tarladan toplanan biber, patlıcan, acur ve kabaklar mahallede kadınlar tarafından temizlenip içleri oyulduktan sonra 50'şer adet ipe diziliyor.

Kentin yüksek tepelerine getirilen sebzeler, sürekli güneş alması için güney yönüne bakan ahşap askılarda kurumaya bırakılıyor.

Yaklaşık 10 gün boyunca güneş altında iyice pişen kurutmalıklar toplanıp paketlenmek üzere şehre gönderiliyor.

Özenle paketlenen kurutmalıklar, kışın tüketilmek üzere yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. Böylelikle yazın lezzeti kış aylarına da taşınmış oluyor.

FİYATLAR GEÇEN SENEYE YAKIN

Ürünlerin iç piyasada da çok tüketildiğini belirten Şenel, "Kurutmalıkları tezgaha asmaya başladık. Fiyatlar geçen sene ile hemen hemen aynı. Bir dizide 50 adet kurutmalık var ve bunu 20 TL'ye satıyoruz. Satışlarımız kışa doğru artacaktır." ifadesini kullandı.