Biber dolması tarifi! İster zeytinyağlı ister kıymalı...

Biber dolması tarifi hem kıymalı hem de zeytinyağlı yapılabiliyor. Biber dolmasının püf noktası iç harcın lezzetinde saklıdır. Peki, biber dolmasının harcında neler var? İşte parmak yedirten biber dolmasının yapılışı ve malzemeleri…

KADİR TEKİN

Biber dolması tarifi merak ediliyor. Özellikle zeytinyağlı biber dolması oda sıcaklığında dinlendikçe daha lezzetli olur. Biber dolmasını hem kıymalı hem de zeytinyağlı deneyebilirsiniz. İşte biber dolması tarifi ve biber dolmasının püf noktaları...

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ MALZEMELER

10 adet dolmalık yeşil biber

1 su bardağı pirinç

2 adet orta boy kuru soğan

2 adet domates (biri iç harç için, biri kapak olarak kullanılacak)

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı toz şeker

Tuz, karabiber, pul biber, nane

1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)

Yarım limonun suyu

1,5 su bardağı sıcak su

BİBER DOLMASI TARİFİ

Biber dolması tarifi için önce iç harç hazırlamanız gerekiyor. Soğanları ince doğrayın ve zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun.

Dolmalık fıstık kullanıyorsanız, soğanlarla birlikte biraz kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyip birkaç dakika kavurun.

Salçayı ekleyin, karıştırın. Küp doğranmış domatesi, baharatları, tuzu, şekeri ve kuş üzümünü ekleyin.

1 su bardağı sıcak suyu ekleyip pirinçler suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.

Ocaktan alıp limon suyu ve kuru nane ekleyin. Soğumaya bırakın.

Biberlerin üst kısmını kapak şeklinde kesin, içlerini temizleyin.

Hazırladığınız iç harç ile biberleri çok bastırmadan doldurun. Pirinç şişeceği için 1 parmak boşluk bırakın. Üstlerine domates dilimi kapak olarak yerleştirin.

Tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. 1,5 su bardağı sıcak suyu dikkatlice ekleyin.

Kısık ateşte, kapağı kapalı olarak yaklaşık 30–40 dakika pişirin.

BİBER DOLMASININ PÜF NOKTALARI

Pirinçleri önceden biraz pişirmek, dolmanın içinin diri kalmasını önler.

İç harcı biraz ılıttıktan sonra doldurun, böylece biberler çatlamaz.

Biberleri fazla sıkı doldurmayın, pirinç şiştikçe taşabilir.

Tencerenin dibine birkaç dilim patates veya asma yaprağı yerleştirin, dolmaların yanmasını önler.

Damak çatlatan yarım asırlık tavuklu yemek: Çerkes mutfağından gırniş tarifi