Araştırmalara göre gün içinde şekerleme yapmak, beyin büzülmesini azaltarak yaşlı insanların zihinsel olarak dinç kalmasına yardımcı oluyor. Düzenli uykunun zihne nasıl faydası varsa günde 15 dakikalık şekerlemenin de gün boyu beyne etkisi var.
35 YAŞINDAN SONRA BEYİN KÜÇÜLÜYOR
35 yaşından itibaren beyin yılda yüzde 0,2 ila 0,5 oranında ve 60 yaşından sonra daha da küçülür. Bu süre hafıza kayıplarına ve hatta bilişsel bozulmaya ve bunamaya katkıda bulunabilir. Ancak bir çalışma, gün içinde uyumayı alışkanlık haline getiren insanların beyin hacminin daha büyük olduğunu, yani beyinlerinin zamanla daha az küçülebileceğini gösteriyor.
Alışkanlık olarak şekerleme yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, düzenli olarak şekerleme yapanların ortalama olarak 2,6 ila 6,5 yaş daha genç bir beyne sahip olabileceği tahmin ediliyor.
ÖRNEKLER ŞAŞIRTIYOR
İngiltere ve Hollanda'da yapılan önceki araştırmalara göre, 65 yaş üstü insanların dörtte birinden fazlası ve 16 ila 64 yaş arası yetişkinlerin yaklaşık yüzde 14'ü gün boyunca şekerleme yapıyor. Sadece beş ila 15 dakikalık kısa bir şekerlemenin beyne faydalarının üç saate kadar sürebileceğine dair kanıtlar var.
Beyni yaşlanmanın etkilerinden korumak için uykunun çok önemli olduğu bilinmektedir. Araştırmacılar, genetik olarak düzenli şekerleme yapmaya yatkın insanları, hiç uyumamaya yatkın olanlarla doğrudan karşılaştırmadı.
Ancak genel olarak bir kişinin genetik olarak şekerleme yapma olasılığının, beyin boyutunun ne kadar büyük olduğunu gösteren sonuçlar, beklenen beyin küçülmesine bağlı olarak, uyku alışkanlığı olan bir kişinin beyninin 2,6 ila 6,5 yıl daha genç olabileceğini gösteriyor.