Yüksek zekâ için beyin düşmanı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Her gün bilmeden müptelası olduğumuz yiyecek ve içeceklerin çoğu zekâyı köreltiyor.
BEYİN DÜŞMANI YİYECEK VE İÇECEKLER
1. Şekerli içecekler
Özellikle yazın soda, spor içecekleri, meyve suyu ve enerji içecekleri gibi bizi rahatlattığını düşündüğümüz şeylerden vazgeçemeyiz. Fakat tüm bunlar alzaymır riskini artırdığı gibi diyabet ve kalp hastalığı riskini de artırıyor. Yüksek fruktozlu mısır şurubu özellikle zararlı olabilir, beyin iltihabına neden olur ve hafızayı ve öğrenmeyi bozar. Kandaki yüksek şeker seviyeleri, diyabeti olmayan kişilerde bile bunama riskini artırabilir.
2. Karbonhidratlar
Yüksek miktarda rafine karbonhidrat alımı, hafızayı, zekâyı bozabilir ve bunama riskini artırabilir. Bunlara şeker ve beyaz un gibi yüksek oranda işlenmiş tahıllar dâhildir. Rafine karbonhidratlar , şekerleri ve beyaz un gibi yüksek oranda işlenmiş tahılları içerir. Bu tür karbonhidratlar genellikle hızla sindirdiği için kan şekeri ve insülin seviyelerinizde bir artışa neden olur.
3. Trans yağları yüksek gıdalar
Birçok araştırma trans yağların beyin sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Trans yağlar, katı yağ, margarin, krema, aperatif yiyecekler, hazır kekler ve önceden paketlenmiş kurabiyelerde bulunabilir.
Araştırmalar, insanlar daha fazla miktarda trans yağ tükettiğinde, Alzaymır hastalığı, daha zayıf hafıza, daha düşük beyin hacmi ve bilişsel gerileme riskinde artış eğiliminde olduklarını bulmuştur.