Beyin tehlikede! Kulak kristali oynaması en çok kadınlarda görülüyor! İşte belirtileri

Kulak kristali oynamasıyla ilgili şikâyetlerin kışın arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Tolga Kandoğan, 65 yaş üzerindeki kişilerde ve kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Peki, kulak kristalinin oynaması beyni nasıl etkiler? Kulak kristali oynaması belirtileri neler? Cevaplar haberimizde…

Merve Kantarcı Çulha

Kulak çınlaması, işitme gibi durumlar olduğunda ilk akla gelen genelde kulak kristali oynaması oluyor. Fakat kulak kristali oynamasının ilk belirtisi aslında baş dönmesi.

Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tolga Kandoğan, kristal oynaması belirtilerini ve tedavisini anlattı.

Kulak kristali oynaması kimlerde görülür?

Kulak kristal oynaması, genelde orta ve ileri yaştaki bireylerde görülür. 65 yaş üzerindeki kişilerde ve kadınlarda daha sık gözlenir.

30 yaş altındaki kişilerde ise nadir olarak görülür.

Kulak kristali oynamasının ileri yaşlarda görülmesinin sebebi nedir?

Bu rahatsızlığın ileri yaşlarda sıklıkla görülmesinin sebebi, yaş ilerledikçe kulak kristallerini yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu kopmasıdır. Çoğunlukla kış aylarında ortaya çıkan bir hastalıktır.

Kulak kristalleri koparak çeşitli kanallar içerisinde ilerler ve baş hareketleriyle birlikte yer değiştirir.

Farklı kanallar içerisine hareket eden kulak kristalleri farklı belirtiler ortaya çıkarabilir. İşitme kaybı ve kulakta çınlama belirtiler arasında yer almaz.

Kulak kristali oynaması rahatsızlığı, tanıyı kolaylaştıran çeşitler belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Kulak kristalleri neden oynar?

Kulak kristal oynaması, iç kulağın vestibüler sistemiyle ilgili bir durum olan benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) ile bağlantılıdır. Otokoniyal kristallerin (kalsiyum karbonat kristalleri) yer değiştirmesi veya hareket etmesi nedeniyle ortaya çıkar.

Bu duruma neden olabilecek bazı faktörler şunlar olabilir:

Yaşlanma: Yaşlanma süreciyle birlikte otokoniyal kristallerde yer değişiklikleri daha sık görülebilir.

Baş Yaralanmaları: Kafa travmaları, özellikle başın ani hareketleri sırasında, kristallerin yer değiştirmesine neden olabilir.

İç Kulak Enfeksiyonları: İç kulak enfeksiyonları veya iltihaplanmalar, vestibüler sistemi etkileyerek kristal oynamasına yol açabilir.

Meniere Hastalığı: İç kulakla ilgili olan Meniere hastalığı, kulak kristal oynamasına neden olabilecek bir durumdur.

Genetik Faktörler: Bazı durumlarda genetik yatkınlık rol oynayabilir ve aile öyküsü kulak kristal oynaması riskini artırabilir

KULAK KRİSTALİ OYNAMASI BELİRTİLERİ

Baş dönmesi

Dengesizlik

İstemsiz göz hareketleri

Mide bulantısı ve kusma

Bilinç kaybı

Koordinasyonda bozukluk

Odaklanmada zorluk

Halsizlik

Kulak ve yüz bölgesinde gelişen kramplar

Kulak bölgesinde şiddetli ağrı

Kulak kristali oynamasında en çok görülen belirti baş dönmesi. Bunun için ne yapılabilir?

En sık karşılaşılan belirti, baş dönmesidir. Bu tür belirtilerle karşılaşan kişi hareketi bırakarak oturmalı ve bol su tüketmelidir. Ayrıca, bu kişilerin bir anda ayağa kalkmak veya eğilmek gibi ani hareketlerden kaçınmaları tavsiye edilir. İleri derecedeki hastalarda kalpte ritim bozukluğu, kan akımında hızlanma gibi kalp ve dolaşım sistemini etkileyen belirtiler ortaya çıkabilir.

Tedavisi var mı?

Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır.

Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir. Etkili bir tedavi gerçekleştirebilmek için bu kristallerin hangi kulakta oynadığının tespit edilmesi son derece önemlidir.

Tedavi için Epley manevrası, Semont manevrası gibi çeşitli manevralar kullanılır ve sonrasında hastalara evde egzersiz önerilir.

Tek manevrayla hastaların büyük kısmı iyileşebilir, nadir olarak ikinci defa manevraya ihtiyaç duyulur.

Tedavinin tamamlanması için tekrarlayan seanslar gerekebilir. Tedavi edilemeyen ciddi hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Tedaviden sonraki süreçte ani hareketlerden kaçınmak, stresten uzak durmak ve uyku kalitesini artırmak önem taşır.

Kardeş kıskançlığının sebebi ebeveynlerin o hatası olabilir! Uzmanı açıkladı!