Beyin ve unutkanlık birbiriyle alakalıdır. Antioksidan besinler ise beyni koruyor. İşte detaylar...
BEYNİ KORUYAN BESİNLER
Akdeniz diyetinin etkinliği şüphesiz tartışılmaz. Akdeniz diyeti, bir antioksidan ürün olan flavonoller ve antienflamatuvar bileşikler bakımından zengin olduğu için oldukça sağlıklı. Ayrıca somon gibi balıklar, keten tohumu ve chia tohumu da içerdiği omega-3 yağ asitleri ile iltihaplanmayı baskılayan önemli besinlerdendir. Kakao da iltihaplanmayı azaltan beyin koruyucu antioksidanlar ve flavanoller ile doludur. Karadeniz bölgesinde yetişen karalahana içerdiği iltihapla mücadele için gerekli olan K vitamini bakımından çok yüksektir. Brokoli sadece yüksek K vitamini seviyesine sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda hafıza süreçlerinde yer alan nörotransmitter denilen beynimizden sinyal göndermeye yardımcı olan kimyasallar için gerekli kolin maddesi ile doludur. Özellikle, fındık ve ceviz, yüksek seviyede beyin koruyucu, iltihabı azaltan E vitamini ve antioksidanlar nedeniyle değerlidir.
Uzakdoğu'nun en faydalı armağanlarından olan ginkgo biloba ve ginseng bitkileri hem hafıza hem de beyin sağlığı ile ilişkilidir. Genellikle takviye olarak tüketilen ginkgo biloba beyne giden kan dolaşımı destekler ve böylece hafızaya yardımcı olur. Ginseng ise beyin aktivitesini uyaran maddeler içerir. Zerdeçal de iltihapla mücadelede oldukça etkin olan beyin dostu bitkisel takviyeler arasındadır.