İltihaptan şekere kadar birçok hastalığa şifa olan karamuk bitkisi doğadan kendiliğinden yetişiyor. Mayhoş ve ekşimsi bir tadı olan karamuk, kaynatılarak tüketiliyor. Vücutta antikor ürettiği için birçok derde deva oluyor. Bitkinin genelde meyvesi ve kökü kullanılsa da dikeni ve yaprağı da şifa kaynağı olduğu düşünülüyor.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI
Soğuk algınlığına faydalıdır
İltihabı iyileştiriyor
Şeker hastalığına faydalıdır
Tansiyonu düşürüyor
Kalbi koruyor
Bağışıklığı güçlendiriyor
Enfeksiyon ve bakterileri de yok ediyor
KARAMUK NASIL BİR BİTKİ?
Karamuk dikenli bir meyve olduğu için eldivenlerle toplanır ve toplaması oldukça zahmetlidir. Bir ağacın toplanması 7-8 saat sürer. Meyveler toplandıktan sonra yaş ya da kuru şekilde satılır. Vişne hoşafı, üzüm hoşafı yapılarak tüketilebilir. Tatlılarda kullanılabilir. Tatlı bir ekşiliği vardır.
GENELLİKLE RUS VATANDAŞLARI KULLANIYOR
Yurt dışında özellikle Ruslar da bu meyveyi tüketiyor. Biz nasıl pilavlarda kuş üzümünü kullanıyorsak Rus vatandaşlarda genellikle pilavlara karamuğu kullanıyorlar.
LÖSEMİ HASTALARI DA ALIYOR
Karamuk kandaki alyuvarlara iyi geldiği için özellikle Lösemi hastaları alıyor. Yine idrar yolu iltihabı hastalığında da kullanılıyor.