Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer? Gaz yüzünden ağlama nöbetine son

Bebeklerde sindirim sistemi olgunlaşmadığı için ve beslenme sırasında hava yutması nedeniyle gaz sancıları oluşur. Bazı uzmanlar, 6 aydan sonra gaz sorununun hallolduğunu belirtir. Fakat bazı bebeklerde gaz sancısı devam eder. Peki, bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer? Uzun ağlama nöbetlerine sebep olan gaz için detaylar haberimizde...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

BEBEKTE GAZ NEDENLERİ

Yeni doğan bebeklerde yoğun gaz olmasının sebebi beslenirken veya ağlarken hava yutmak

Sindirim sistemlerinin gelişmemesi

Emziren bir annenin beslenmesindeki belirli formül veya gıdalara karşı aşırı duyarlılık veya muhtemelen gıda alerjileri

BEBEKTE GAZ NASIL GEÇER?

Bebek ne kadar çok ağlarsa, o kadar çok hava yutar (ve o kadar çok gazı olur). Bu yüzden çok ağlatmadan doyurmaya özen gösterin.

Yenidoğanlarda pek çok rahatsızlık beslenme sırasında havanın yutulmasından kaynaklanmaktadır. Beslendikten sonra geğirmenin yanı sıra, yutulan havanın bağırsaklarına gitmeden önce kurtulmak için bebeğinize beslenmenin ortasında sırtına hafifçe vurmayı deneyin.

Yemekleri ister memeden ister biberondan gelsin, yuttuğu havayı azaltmak için bebeğinizi daha dik pozisyonda beslemeyi deneyin. Emziriyorsanız, bebeğinizin memeyi doğru şekilde aldığından emin olun.

Biberonla beslenen bebekler için, gaz önleyici emzikleri ve biberonları test edin; bu, süt akışını değiştirebilir ve bebeğinizin yuttuğu hava miktarını azaltabilir. Bebeğinizin mamayı havayla kovalamaması için meme ucunun her zaman tamamen sütle dolu olduğundan emin olun. Ayrıca şişeyi çok fazla sallamaktan kaçının; bu, sütte ekstra kabarcıkların oluşmasına neden olabilir. Toz yerine konsantre sıvı veya yemeye hazır mamayı da deneyebilirsiniz.

Bebeğinizi yüz üstü dizlerinizin üzerine yatırın veya ön kolunuzla karnının altında tutun ve sırtına hafifçe masaj yapın. Karnı üzerindeki baskı, gazdan kaynaklanan basıncı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca dokunma, telaşı sakinleştirmede güçlü bir araç olabilir.

Doktor önerisiyle gaz damlası deneyin. Her bebekte işe yaramasa da bebek gaz damlalarının bebekler için genellikle güvenli olduğu düşünülmektedir.

Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve sıkışan havanın manuel olarak dışarı atılmasına yardımcı olmak için bacaklarını bisiklet hareketi yaparak yavaşça karnına doğru çevirin. Veya bebeğinizin dizlerini nazikçe karnına doğru itin ve 10 saniye bu şekilde tutun, ardından serbest bırakıp bacaklarını düzeltin. Birkaç kez tekrarlayın.

Bebeğinizin başını kaldırması ve sonunda emeklemesi ve yürümesi için ihtiyaç duyduğu kasları güçlendirmek için iyidir. Ancak bebeğinizin karnına hafif bir baskı yapmak da gazı gidermeye yardımcı olabilir.

Bazı bebekler yemekten hemen sonra yüz üstü yatırılırsa tükürdükleri için karın üstü egzersiz yapmadan önce en az 20 ila 30 dakika (veya gaz başladığında) bekleyin. Bebeğinizi karın üstü pozisyondayken daima denetleyin. Ve bebeğinizi asla yüzüstü yatırmayın, çünkü yüz üstü uyumak bebekleri ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini artırır.

Masaj bazen bebeğinizin gaz çıkarmasına yardımcı olabilir. Bebeğinizin karnından başlayın, ardından her yerine (omuzlara, sırta, bacaklara) hafifçe masaj yapın. Gaz çıkaracak kadar rahatlamasına yardımcı olabilir.

Emziriyorsanız, bebeğinizde gaza neden olabilecek gıdaları kesmeyi denemeniz gerekip gerekmediği konusunda çocuk doktorunuzla konuşun. Süt ürünleri, kafein, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler ve lahana bebekte gaz oluşumuna neden olabilir ancak bazı bebekler bunların hiçbirinden rahatsız olmaz.

Önce çocuk doktorunuza danışın, ancak doktorlar bazen bebeğinize soğuk veya ılık (sıcak değil) papatya çayını bir damlalık yoluyla vermenizi önerir, çünkü gaz ağrısını ve kolik semptomlarını bir miktar hafifletebilir (ancak ne kadar işe yaradığı hala tartışmaya açık).

Resimde ilk hangi hayvanı görüyorsun? Kişilik testi hafızanı nasıl kullandığını söylüyor