HİLAL ÇAKIR
Kimi bayramda baklavayı bekler, kimi tencereden gelen o mis gibi zeytinyağlı yaprak sarma kokusunu... Ama gerçek sarma ustaları bilir ki lezzet, yaprağı limonla buluşturduğun anda başlar.
Zeytinyağlı yaprak sarması tarifinde sadece malzemeler değil, yılların birikimi ve anne dokunuşu da var. Peki, zeytinyağlı yaprak sarması tarifi nasıl hazırlanır? Anne usulü yaprak sarmasının püf noktaları neler? İşte bayrama özel zeytinyağlı yaprak sarması tarifi...
Salamura yaprak kullanılacaksa, tuzu çıkarmak için sıcak suda birkaç dakika bekletilmeli ve iyice yıkanmalıdır.
Yapraklar çok damarlı ya da kalınsa, sarma sırasında yırtılabilir veya pişince sert kalabilir.
Pirinçler yıkanıp nişastası gidene kadar süzülmeli, ama çok da yumuşatılmamalı.
Tarçın, karabiber, kuru nane, tuz mutlaka kullanılmalı.
Dolmalık fıstık ve kuş üzümü lezzeti zenginleştirir.
Sarmaların üzerine ters çevrilmiş bir tabak konarak dağılmaları engellenir.
Sıcak su ve bolca zeytinyağı eklenmeli (harcın dışında da yağ kullanılmalı).
Soğuduktan sonra limon dilimleriyle ve ekstra zeytinyağı gezdirilerek servis edilir.
1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)
1 çay bardağı zeytinyağı (125 ml)
3 adet kuru soğan
1 adet domates rendesi
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 avuç maydanoz
Yarım kilo kıyma
1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
İlk olarak pirinçleri güzelce yıkayın ve suyunu süzün.
Ardından, iç harcı için; soğan, sarımsak, salça ve kıymayı güzelce bir tavada kavurun.
İç harcını kavurduktan sonra biraz soğumaya bırakın.
Yaprakların tuzunu çekmesi için bir gece suda bekletin.
İlk olarak yaprağın altına bozdolabı poşeti koyun ve üzerine yaprağı yerleştirin.
Yaprağın ucunu iki taraftan kapatın sonra alt taraftan poşeti yukarı doğru çekin. Böylece sarmalarınız kalem gibi olacak.
Sardığınız dolmaları tencereye dizin, üzerine limon dilimleri koyun ve zeytinyağı gezdirin.
35 dakika kadar pişirin.
Son olarak tekrar zeytinyağı gezdirin.
Herkese afiyet olsun!