Bayramda kabızlık ve tansiyona dikkat! Uzmanlar sütlü tatlıları önerdi

Bayramda aşırı tatlı ve çikolata; sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Tatlı tercihinin sütlü tatlılardan yana olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bayramda beslenme düzenine karşı vatandaşları uyardı.

IHA

Bayramda tatlı ve çikolata tüketiminde aşırıya kaçma ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bayramlarda beslenme düzeninin sindirim sisteminden kalbe kadar vücutta bazı değişikliklere sebep olduğunu belirten uzmanlar, tatlı tercihinin sütlü tatlılardan yana olması gerektiğini söyledi.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyeni Veysel Ciğerli, bayramda beslenme değişikliklerinin telafisi güç sorunlara yol açabileceğini belirterek şu bilgileri verdi:

“Bayram ziyaretleri sebebiyle öğün saatlerimizde değişiklikler yaşanabilir. Şayet beslenme düzenimizdeki değişikliklere karşın tedbir alınmazsa bazı sağlık problemleri yaşanabilir. Bu problemlerin başlıcaları ise sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı gibi sağlık sorunlarıdır.” 

ŞEKERLEMELERDEN UZAK DURUN

Tatlı tüketiminin bayram süresi ve sonrasını sağlıklı geçirme açısından kritik önemde olduğunu kaydeden Diyetisyen Veysel Ciğerli, şu tavsiyelerde bulundu:

“Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şekerleme ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kurban Bayramı boyunca şerbetli tatlı ve çikolata tüketimi artmaktadır. Bu besinlerin glisemik indeksleri ve kalorileri yüksek olduğundan kan şekerinin de hızla yükselmesine yol açarlar. Fazla miktarda çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması, bağırsak sistem bozukluklarına sebep olarak pek çok sağlık problemine yol açacaktır. Tatlı tercihleri mümkün olduğunca sütlü tatlılardan yana kullanılabilir. Sütlü tatlı olarak dondurma, doğru ve serinletici bir tercih olacaktır.”