Bayrama özel 5 adımda su böreği tarifi! Börek hamurunun kolay açılması için püf noktası...

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala su böreği tarifi merak ediliyor. Su böreği hamurun yoğrulması, açılması, haşlanması, harcı ve pişirilmesi olmak üzere 5 aşamadan yapılıyor. Su böreğinin püf noktası yufkaların ince açılması ve hamurun iyi yoğrulmasıdır. İşte 5 adımda su böreği tarifi ve malzemeleri...

Su böreği tarifi her ne kadar zor gibi görünse de aslında püf noktaları bilmek işi kolaylaştırıyor. Su böreğinde yufkalar ince açılmalı ve katları saklanmalı sürülmeli ve haşlarken parçalanmamasına özen gösterilmelidir.

Ramazan Bayramı'na özel su böreği tarifinde en önemli püf noktaları sizler için derledik. Bayramda ailenize ve sevdiklerinize ikram edebileceğiniz su böreğini adım adım deneyebilirsiniz. İşte 5 adımda su böreği tarifi...

SU BÖREĞİNİN PÜF NOKTALARI

Kullanılan belleğin lezzeti önemli

Un mutlaka elenmiş olmalı

Hamur çok iyi yoğrulmalıdır

Su böreği ters çevirerek pişirilmelidir

SU BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Hamur için malzemeler

6 adet yumurta

Yarım çay bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

Yeteri kadar un

İç malzemeler

Yarım demet maydanoz

Bir yemek tabağı dolusu peynir

Aralarını Yağlamak İçin

1 su bardağı eritilmiş tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

YUFKALARI SUDA PİŞİRMEK İÇİN MALZEMELER

5 litrelik tencere

3,5 litre kaynar su

2 yemek kaşığı tuz

2 diş limon tuzu

Ayrı ayrı iki leğende bol soğuk su ve süzgeç

5 ADIMDA SU BÖREĞİ TARİFİ

1. Su böreği tarifi için öncelikle malzemeleri hazırlayın. Unu ele alın ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı içeren yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyunu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamur yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.

2. Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamurun açacağı yeri unlayın. Hamur bezlerini oklava yoluyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir ve dörde bölmüş kayıtlı olun.

3. Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir sıkın sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalı. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.

4. Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıvırmalı da yapabilir.

5. Fırın tepsisini belleği ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsisinin en adına serin. Üzerine eritilmiş depolama gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Daha sonra haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son olarak bir yufka kalana kadar yapın ve onu sakladığınız yufkanın üzerine mutlaka erimiş hafızada sürün.

En son kalan kuru yufkayı da tepsinin içine yerleştirin ve belleği sürün. Su böreğini, ayrılıkları 180 derece yayınlamak üzeri kızarana kadar devam edemezsiniz. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın. Sıcacık nefis su böreği hazır. Afiyet olsun.