AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Fatimatüzzehra Maslak
Son yılların en trend tatlısı olan soğuk baklava çeşitleri giderek arttı. Bayramların geleneksel baklavaların yerini alan soğuk baklava, tarifinin en basit halini sizler için araştırdık. Evde yapıp bayramda misafirlerinize ikram edebilirsiniz.
Yapımı zor gibi görünse de aslında normal baklavadan daha kolay bir şekilde yapılıyor. Fındık ve fıstıklarınızı hazırlayın. Mevsim geçişine denk gelen bayramlarınızı soğuk baklava ile şenlendirin.
MALZEMELER
Baklavalık yufka
100 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Antep fıstığı
2 su bardağı şeker
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı süt
Yarım yemek kaşığı kakao
Yarım yemek kaşığı pudra şekeri
40 gram rendelenmiş çikolata
YAPILIŞI
Bir tencerenin içine sütü, suyu ve şekeri koyun kaynatın.
6 dakika sonra şerbeti ocaktan alın.
Ardından tereyağını eritin üzerindeki köpüğü peçete yardımıyla alın.
İçine bu kez sıvıyağı ekleyin.
Baklava yufkalarınızı koyacağınız tepsinin boyutuna göre kesin.
Tepsiyi yağlayın.
İlk baklava yufkasını koyup tereyağı ve sıvıyağı karışımını sürün.
15 yaprağı böyle yağlayıp serin.
Ardından arasına kırılmış fındık ve parça çikolataları koyun.
10 tane daha baklava yufkasını yağlayıp üzerine serin.
Kare kare kesin ve 180 derecelik fırına ekleyip.
45 dakika beklettikten sonra fırından alın.
Üzerine kakao ve pudra şekeri karışımını süzgeç yarımıyla dağıtın.
Şerbeti döküp en üzerine ise fıstık tozu serpiştirin.
Afiyet şifa olsun...