Bayat ve kuru ekmeklerle yemek tarifi! Kuru ekmekler bile pamuk gibi oluyor

Ramazanda açlığın verdiği hissiyatla çok ekmek alınabiliyor. Bu durumda tüketilemeyen ekmekler ya kuruyor ya bayatlıyor. Bayat ve kuru ekmekleri yemek yaparak ya da kruton şeklinde tüketebilirsiniz. İşte bayat ekmekle yemek tarifi...

Ramazanda en çok araştırılan tariflerden biri de bayat ya da kuru ekmekle yapılan tarifler... Koruyucu olmayan ekmekler daha iyi iyi muhafaza edilir ve daha uzun süre dayanır. Ancak mutfakta birkaç gün saklandıktan sonra sertleşir ve daha az iştah açıcı hale gelir. Böyle olunca da bayat ve kuru ekmekler çöpe gider. Ancak ekmek kuru ya da bayat olsa bile değindirebilirsiniz. Bayat ve kuru ekmekli tarifleri sizin için derledik.

BAYAT EKMEKLİ TARİF

Bayat ekmeğinizde yeşil noktalar olup olmadığını kontrol edin. Küf izi yoksa küçük parçalar halinde kesin.

Bunları blendera koyun ve ekmek kırıntısı elde edene kadar iyice karıştırın.

Ekmek iyice ufalandıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyin. Kurutulmuş otlar ekleyin (karışımın kuru kalması gerektiğinden taze otlar kullanmayın).

Daha sonra galeta ununu ince bir tabaka halinde fırın tepsisine yayın. Tamamen kuruyana kadar kısık ateşte pişirin.

Bu ekmek kırıntıları birkaç ay saklanabilir. Peynir veya tavuk kroket gibi her türlü kızartılmış yiyeceklerde faydalı olacaktır. Köftelerde ve yemeklerde kullanabilirsiniz.

Ekmek kırıntısı tarifine başlamadan önce ekmekte küf olmadığından emin olun. Zaten küflenmişse sağlığınız açısından ciddi risk oluşturduğundan hemen atılmalıdır. Galeta ununu hava geçirmez bir kapta saklamadan önce tamamen kuru olduğundan emin olun. Nem varsa küf hızla oluşur.

EKMEK KRUTON TARİFİ

Bayat ekmeklerinizi evinizde hızlıca hazırlayabilirsiniz. Size kolaylık sağlamasına göre ekmeğinizi parçalara veya küplere kesin. Daha sonra bunları biraz yemeklik yağ içeren bir kaseye atın, hafifçe fırlatın ve baharatlayın. Daha sonra bunları bir fırın tepsisine yayın ve 190°C'ye ısıtılmış fırına koyun. 5 dakika pişmeye bırakın. Bunları fırın tepsisine geri koyun ve 5 dakika daha pişirin. Ve işte onları hava geçirmez bir kapta birkaç gün saklayabilirsiniz.

EKMEK DOLAMSI MALZEMELER

250 gram yağsız kıyma

1 adet orta boy yuvarlak bayat ekmek

2 adet orta boy soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

3 yemek kaşığı tereyağı

1 demet ince doğranmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz

Karabiber ve pul biber

Ekmeğin üzerine sürmek için:

1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

EKMEK DOLMASI TARİFİ

Ekmek dolması tarifi için önce bayat ekmeğin üst kısını kapak şeklinde kesin. İç kısmını elinizle oyarak tamamen boşaltın. İç kısmı bir kâseye alın.

Diğer tarafta bir tencerede yağı eritin ve yemeklik doğranmış soğanları kavurun. Tuzunu da ekledikten sonra üzerine kıymayı ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin. Salçayı, baharatları ekleyip, en son maydanozu da katıp, ocağın altını kapatın.

Daha önce çıkardığınız ekmek içlerini bu kıymalı harca karıştırın ve içini boşalttığınız ekmeğin içine iyice doldurun.

Ekmeğin kapağını da üzerine kapatıp, eritilmiş tereyağıyla ekmeğin her tarafını yağlayın. Büyükçe geniş bir tencerenin içine 8 su bardağı su koyun.

Tencerenin üzerine tencerenin içine düşmeyip, tam üstünde kalacak büyüklükte bir süzgeci yerleştirip, ekmeği üzerine oturtun. Buharlama yöntemiyle tahminen 45 dakikada suyu çekene kadar pişirin. Servis tabağına alıp, yanında ayranla beraber servis edebilirsiniz. Ekmek dolması hazır. Afiyet olsun...