Basmati pirinciyle pilav tarifi! Tane tane ve mideyi yormayan lezzet

Son yıllarda basmati pilavı tarifi çok araştırılmaya başladı. Basmati aslında bir pirinç türü. Basmati pirinci piştiğinde diğer pirinçlere göre iki katına kadar uzar. İnce, uzun ve estetik taneleriyle göze hitap eder. İşte basmati pirinciyle pilav tarifi…

KADİR TEKİN

Basmati pirinci doğru pişirildiğinde yapışmaz, taneler birbirinden kolayca ayrılır. Bu yüzden çok sevilen basmati pilavı tarifi merak ediliyor. Özellikle sade ya da aromatik pilavlarda mükemmel bir yapı sunar. Peki, basmati pilavı nasıl yapılır?

Basmatinin kendine has bir doğal aroması vardır. Bu aroma pişerken daha da belirginleşir, özellikle sade pilavlarda fark edilir. Japon ya da baldo pirinçlere göre daha az nişastalıdır. Bu da hem hafif olmasını sağlar hem de pilavın lapa olma riskini azaltır. Basmati pilavı hafif yapısı nedeniyle mideyi yormaz. Glisemik indeksi daha düşüktür; diyabet dostu tariflerde sık tercih edilir.

BASMATİ PİLAVI TARİFİ MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

1 su bardağı basmati pirinci

1,5 su bardağı su (veya et suyu)

1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ

Yarım çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)

İsteğe bağlı: 1 adet kakule, 1 küçük parça çubuk tarçın, birkaç adet karanfil (aromatik tat için)

BASMATİ PİLAVI TARİFİ

Basmati pirincini soğuk suyla birkaç kez yıkayın. (suyu berrak olana kadar)

Ardından 20-30 dakika ılık suda bekletin. Bu adım tane tane olmasını sağlar.

Suyunu süzün, iyice durulayın. Tencerede yağı kızdırın. İsteğe bağlı baharatları ekleyip 30 saniye çevirin.

Pirinci ekleyip 2-3 dakika kavurun. Hafifçe şeffaflaşana kadar.

1,5 su bardağı sıcak su (veya et suyu) ekleyin. Tuz ve isterseniz birkaç damla limon suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 12-15 dakika pişirin (suyu çekene kadar).

Altını kapatın, kapağı kapalı şekilde 10 dakika demlendirin. Karıştırmadan önce havalandırarak tane tane olmasını sağlayın.

PÜF NOKTALARI

Basmati pirinci normal pirince göre daha ince ve uzun tanelidir, fazla karıştırmaktan kaçının.

Hindistan usulü aroma katmak isterseniz biraz zerdeçal, kimyon veya safran da ekleyebilirsiniz.

Yanında tavuk, et yemekleri ile harika gider.

Restoranlarda neden etin yanında turşu verilir?