Başarıyı yüzde 100 etkiliyor! Kahvaltı yapmayan çocuklarda 2 belirtiye dikkat!

Kahvaltı yapmayan çocuklar için anne babaları uyaran diyetisyenler, bu durumun özellikle okul başarısını etkilediğini söyledi. Kahvaltı yapmayan çocuklarda dikkat eksikliği ve baş ağrısı önlemler için ipucu veriyor. Peki, büyüme çağında olan çocuklar nasıl kahvaltı yapmalı?

IHA

Çocukların büyümesi ve gelişmesi için kahvaltı çok önemli. Bu durumun özellikle okul başarısını etkilediğini belirten Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, kahvaltı yapmayan çocuklar için şunları söyledi:

"Kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı, dikkat eksiklikleri oluşabiliyor. Çalışan ebeveyn bile olsanız çocuğunuzun performansının artması ve konsantrasyon sorunu yaşamaması için mutlaka kahvaltı yaptırın."

BÜYÜME İÇİN PROTEİN ŞART

Bu dönemde gerekli olan enerjiyi sağlamak için karbonhidratlar ve yağların son derece önem taşıdığını belirten Diyetisyen Gündüz, büyüme ve gelişme için olmazsa olmaz bir diğer besin kaynağının proteinler olduğunun altını çizdi.

Vücut dokusunun korunması, onarılması için ihtiyaç duyulan protein ihtiyacının karşılanması gerektiğini; bunun için de çocukların günde 2-3 porsiyon et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

Günün en önemli öğününün sabah kahvaltısı olduğuna işaret eden Gündüz, "Akşam yemeğinin ardından gece boyu 8-12 saat aralığında aç kalan metabolizmayı canlandırmak için sabah kahvaltı yapmamız gerekiyor. Bu, beyin için gerekli olan glikozun sağlanmasında da son derece önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, baş ağrısı, dikkat eksiklikleri oluşabildiğini ve sonuçta okul başarısının da olumsuz yönde etkilenebildiğini gösteriyor. Dolayısıyla çalışan ebeveynler bile olsanız çocuğunuzun okuldaki performansının artması ve konsantrasyon sorunu yaşamamaları için mutlaka kahvaltı yapmasını sağlayın" diye konuştu.

OKUL BAŞARISI VE BÜYÜME İÇİN ÖNERİLER

Vitamin A, B, D ve E'den ve çinko mineralinden zengin olan yumurta her gün tüketilmeli

Taze meyveler tüketilmeli

Gün içinde 10-15 adet çiğ badem veya 2-3 adet ceviz tüketilmeli

Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmeli

"BESLENME ÇANTASINI BİRLİKTE HAZIRLAYIN"

Akşamları beslenme çantasını beraber hazırlanılmasını tavsiye eden Gündüz, "Böylece okula götürdüğü ara öğünlere daha sempatik yaklaşacaktır. Aynı zamanda hangi gıdanın kendisi için nasıl bir yarar sağladığını da anlatabilir ve sağlıklı beslenme alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazanmasına yardımcı olabilirsiniz" dedi.