Başarılı ve lider çocuklar böyle yetişiyor! Ebeveynler erkenden harekete geçiyor

Hiçbir çocuk yeteneğini ya da başarısını kendi keşfedemez. Bunun için mutlaka ebeveynlerin yardım etmesi gerekir. Ebeveynler genelde çocukların başarısı, ileride iyi bir lider olması için erken yaşta kurslara gönderir. Fakat aslında bundan önce bazı yaşam becerileri var ki onlar kurslardan daha önemli. Ebeveynlerin çocuklara erkenden öğretmesi gereken bir yaşam becerisi listesi çıkardık. İşte çocukların başarısı için yapılması gerekenler…

Her ebeveyn çocuğunun yetenekli ve başarılı bir lider olmasını ister. Bunun için de çocuğunu erken yaşta bazı kurslara göndererek başarılı olmanın ilk temelini attığını düşünür. Oysa bu kurslardan önce bazı yaşam becerileri var ki çocukların başarısını 10'a katlıyor. İşte çocuklarda başarı için çocuklara erkenden öğretilmesi gereken yaşam becerileri...

Çocuğunuzun dünyayla yüzleşmek için gerekli yaşam becerilerine sahip olduğuna inanıyor musunuz? Bu soruya net bir cevabınız yoksa çocuğun başarısı askıda demektir.

Ebeveyn olarak çocuğumuzu her zaman başarı odaklı yetiştirmek isteriz. Bazı temel nitelikleri düşündüğümüzde liderlik, her ebeveynin çocuğuna aşılamak istediği temel nitelik olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ebeveynler olarak liderliğin temellerinin bağımsızlık ve güven olduğunu anlamamız gerekiyor. Öyleyse gelin, çocukların başarısı için erkenden yapılması gerekenler listesine bakalım...

ÇOCUĞUN BAŞARISINI ARTIRAN YAŞAM BECERİLERİ

Çocuğunuzun yaşam becerisi eğitimi, okulda gördüğü eğitimlerle başlamaz. Bunun öneminin anlaşılması için bir çocuğun evde deneyimler ve eğitim faaliyetleri yoluyla eğitilmesi gerekir.

1. PARA YÖNETİMİ

Yaşam becerileri arasında para yönetimi çok önemlidir. Her hafta veya iki haftada bir, çocuklarınıza masrafları için kullanmaları için belirli bir miktar harçlık verin. Daha pahalı bir şey satın almak isterlerse cep harçlıklarından tasarruf etmelerini isteyin. Bunun sonucunda daha motive olacaklar. Bana göre karşılaştırmalı satın alma, bütçeleme eğitimi kapsamına girmektedir.

Çocuğunuz için bir banka hesabı açın ve ayda bir kez bu hesaba para yatırmasını sağlayın (hediye olarak alınan paralar veya evde bazı işlerde yardımcı oluyorlarsa onlara küçük bir miktar ödeyebilirsiniz.)

2. ÇEVRE BİLİNCİ

Çocuğunuza çevre koruma ve sürdürülebilirliğin değerini küçük yaşta aşılamak, onu çevreye daha duyarlı olmaya teşvik edecektir. Çocuğunuza çevreyi korumanın neden önemli olduğunu öğretmek için evde basit yaşam tarzı değişiklikleri yapın. Çocukları ne yaparlarsa yapsınlar çevreye duyarlı uygulamalar yapmaya teşvik edin.

Hatta onları bahçecilik ve çöp toplama gibi çevresel faaliyetlere katılmaya bile zorlayabilirsiniz. Eğer varsa, onlara bahçenizin bir bölümünü istedikleri şeyi dikmeleri için verin. Tohum ekmelerine yardımcı olun ve bitkileri sulama işini onlara verin. Bahçeye erişiminiz yoksa her zaman ekim saksılarını kullanabilirsiniz.

3. DAYANIKLILIK

Çocuğunuzu sorunları kendi başına çözme konusunda güçlendirin, böylece ortaya çıkan sorunlarla baş etmeye hazır olsunlar. Çeşitli koşullara ve ortamlara uyum sağlamak için dayanıklılık geliştirmeleri gerekir. Çocuğunuzla açık bir iletişim hattınız olduğundan emin olun, böylece onun neler yaşadığını anlayabilir ve ona yardımcı olabilirsiniz ve elbette bir ebeveyn olarak evde dirençli davranışlara örnek olmalısınız.

4. FİKİRLERİ KONUŞUN

Çocuklarımıza hayatlarında neyi başarmak istediklerine dair genel bir fikre sahip olabilmeleri ve daha da önemlisi olmak istedikleri insan türünü hatırlayabilmeleri için yaşam becerilerini öğretmek çok önemlidir. Çocuklarımızı neşeli ve ilgi çekici bir şekilde eğitmeye odaklanın ki, onların ahlak ve yetenekleri konusunda korkusuz olsunlar!