Başak Cengizi katleden Göktuğ Boz'un psikolojik problemi neydi? Psikiyatr Gülseren Budayıcıoğlu yorumladı

Can Göktuğ Boz tarafından vahşice öldürülen Mimar Başak Cengiz cinayetiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Psikiyatr-Yazar Gülseren Budayıcıoğlu, ''Bu tür hastaların şöyle bir özelliği vardır; Bunlar en ağır ruh hastasıdır. O çocuk hastaysa eğer, bu kızı neden öldürdüğünü bilmez. Bu hastalar topluma büyük tehlikeler arz ederler. Aileler çocuklarının hasta olduğunu bilirler. Bu hastalar öncelikle hasta olduklarını kabul etmezler. Verilen ilaçları almazlar. Bu hastalar aileleri için de çok tehlikelidir.'' dedi.

Can Göktuğ Boz tarafından vahşice öldürülen Mimar Başak Cengiz cinayeti herkesi derinden etkiledi. "Can Göktuğ Cengiz'in psikolojik problemi neydi?" sorusunun cevabı araştırılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Psikiyatr-Yazar Gülseren Budayıcıoğlu, Budayıcıoğlu, şunları söyledi:

"Ben bu çocuk hasta mıdır bilemem onu kurul söyleyecek ama bu tür hastaların şöyle bir özelliği vardır; Bunlar en ağır ruh hastasıdır. O çocuk hastaysa eğer, bu kızı neden öldürdüğünü bilmez. Bu hastalar topluma büyük tehlikeler arz ederler. Aileler çocuklarının hasta olduğunu bilirler. Bu hastalar öncelikle hasta olduklarını kabul etmezler. Verilen ilaçları almazlar. Bu hastalar aileleri için de çok tehlikelidir. Benim de bir hastam vardı. Kızı uzun süre takip ettim. Sonra kayboldu ortadan. Uzun süre gelmedi. Aradan yıllar geçti, gazetede bir gün bir haber okudum. Namaz kılarken annesini öldürmüş. Annesi de o kadar şefkatliydi ve kızına düşkündü. Bu konu da benim önerim şöyle; yasalarda düzenlemeye ihtiyaç var. Bu hastalar tedavi olmaya gelmezler. Ailesi de zorla götüremiyor. Devletler bunun tedavisini zorunlu kılmalı."

Bloomberg HT'de konuşan Psikiyatr-Yazar Gülseren Budayıcıoğlu, psikiyatri ve tedavi konusunda insanların merak ettiği soruları cevaplandırdı.

"HER AN TETİKTE VE DİKKATLİ YAPILMASI GEREKEN BİR MESLEK"

Budayıcıoğlu, "Psikiyatrist mutlaka empati kurmalıdır. Empati kuramazsanız karşınızdakini iyi anlayamazsınız ve iyi doktorluk yapamazsınız. Binlerce insan gördüm ama birbirine tıpa tıp benzeyen kimseyi görmedim. Saçını tarama biçiminden, size bakışından, hangi kelimeyi kullandığından keşifler yapmalısınız. Her an tetikte ve dikkatli yapılması gereken bir meslek." dedi.

"CAMDAKİ KIZ'IN YAŞADIKLARI DAHA KÖTÜ"

"Camdaki Kız'da o kızın çektiklerinin ağır olmasıyla ilgili eleştirilere cevap veren Budayıcıoğlu, "O kızın geçmişte neler yaşadığını gerçeği olduğu gibi gösterseydik , 'Bu neymiş!' dersiniz. Gerçeği daha da fena. Herkes abarttığımızı düşünüyor ama öyle değil." dedi.

"BİZE 'DELİ DOKTORU' DİYORLARDI"

Meslek yıllarının ilk dönemlerinden de bahseden Budayıcıoğlu, "Ben psikiyatriye başladığımda bizim adımız 'deli doktoru'ydu. Ben muayenehaneyi açtığımda insanlar salonda yan yana oturmak istemiyorlar. Çünkü ayıp. Ama orada gördüm ki insanların buna nasıl ihtiyacı var. Bedenen çok sağlıklı ama huzurunuz yoksa o sağlığın anlamı yok. İnsanlar bundan korkmasın. En akıllı insanların gideceği yerdir aslında psikiyatri. 'Kırmızı Oda'dan sonra patlama yaptı. Türkiye'nin her yerinde psikologlar ve psikiyatristlerde randevular dolu. Buralara başvuranlarının çoğunun ruh sağlığı son derece yerinde. Ama bunun farkındalığı geliştirmek önemli." diye konuştu.

"PANDEMİYLE DEPRESYONLAR ARTTI"

Budayıcıoğlu,"Ruh sağlığı bozulan bir toplum haline mi geldik?" sorusuna, "Türkiye için söylenemez ama dünya bu halde. Bizim ülkemiz de bundan nasibini alıyor. Pandemiyle kaygılar ve depresyonlar attı. Yaşam alışkanlıkları değişti." yanıtını verdi.

Güneylilerin sağlık sırrı haşlanmış fıstık

Herkesin şikâyet ettiği o soruna şifa

Oğlak burcunun anlaşamadığı 3 burç