Merve Kantarcı Çulha
Yüzyıllar boyu 7'den 70'e insanlığa şifa dağıtan İbn Sina'nın en dikkat çekici yönlerinden biri, hastalıkların tedavisinde bitkisel ilaçlara büyük önem vermesi. Örneğin mide rahatsızlıkları için nane, hazımsızlık için rezene gibi bitkilerin kullanımını tavsiye ediyor. Peki, İbn-i Sina baş ağrısına ne öneriyor? Özellikle menekşenin kokusunun bile ağrı kesici olduğunu belirten İbn-i Sina menekşenin ve papatyanın faydalarına başka bir boyut kazandırmış ve kitabında menekşeye ve papatyaya uzunca yer ayırmış.
Batı'da "Avicenna" adıyla bilinen İbn Sina'nın özellikle El-Kanun fi't-Tıbb (Tıbbın Kanunu) adlı eserinde baş ağrısına iyi gelen bitkilerin isimleri yer alıyor. Bu eser, yüzyıllar boyunca hem İslam dünyasında hem de Avrupa'da tıp eğitiminin temel kaynaklarından biri oldu.
İBN-İ SİNA'NIN BAŞ AĞRISINA ÖNERİSİ
İbn-i Sina'nın döneminde kimyasal ilaçlar gelişmemiş olduğu için doğada bulunan bitkiler, mineraller ve hayvansal ürünler tedavi amacıyla kullanılıyordu. İbn Sina bu alanda sistematik bir yaklaşım geliştirerek bitkileri sınıflandırmış, etkilerini ve dozlarını detaylı biçimde açıklamıştır. İbn Sina, her hastalığın doğasına göre uygun bitkisel tedavi yöntemleri önermiştir.
İbn Sina, bazı hastalıkların tek bir bitkiyle değil, birden fazla bitkinin karıştırılmasıyla elde edilen ilaçlarla tedavi edilebileceğini savunan bir hekim.
İBN-İ SİNA'DAN AĞRI KESİCİ MENEKŞENİN FAYDALARI
Başa sürülür veya koklatılırsa baş ağrısını giderir
Mide iltihabına iyi gelir
Böbrek ağrılarını tedavi eder ve safraya iyi gelir
Öksürüğe iyi gelir
İBN-İ SİNA'DAN PAPATYANIN FAYDALARI
Açıcı, yumuşatıcı, gevşetici etkileri vardır
Kasları gevşetir, yorgunluğa iyi gelir
Bağ ağrısına iyi gelir
Ağız aftlarına iyi gelir
Göz iltihapları, kaşıntıları ve ağrısına iyi gelir
Solunumu kolaylaştırır
Sarılığı giderir