Baş ağrısına dikkat! Beyniniz sulanmış olabilir

Bazen en karmaşık işlerde bazen de baş ağrısı gibi sorunlarda ''Beynim sulandı'' denilir. Bu deyimin tıbbi bir terimi yok ancak tıpta beyinde sıvı birikmesi hidrosefali diye tanımlanıyor. Bu sıvı beyni koruyor ancak dolaşımı sırasında engellenmesi beynindeki dengeleri değiştiriyor. İşte beyin sulanması belirtileri, etkileri, nedenleri...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Beyin sulanması deyimi insanın düşünemediği, baş ağrısı çektiği, kafasının karışık olduğu durumlarda kullanılır. Peki, beynin sulanması deyiminin aslında tıpta bir ismi olduğunu biliyor muydunuz?

Tıpta beyinde sıvı birikmesi hidrosefali diye tanımlanıyor. Biriken bu sıvıya beyin-omurilik sıvısı denir. Beyindeki sıvının görevi beyni ve omuriliği korumaktır. Bu sıvının dolaşımı sırasında bir ya da birkaç noktada engellenmesine ve bu nedenle oluşan sıvı birikimine Hidrosefali adı verilir. Hidrosefali, beyin omurilik sıvısının çoğalmasıyla kafatasının büyümesine yol açan bir durumdur. Biriken bu aşırı sıvı ventriküllerin boyutunu artırır ve beyne baskı uygulamasına neden olur. Hidrosefali her yaşta görülebilir.

HİDROSEFALİ BELİRTİLERİ

Hafıza problemi

Baş ağrısı

Uyku hali

Dikkat dağınıklığı

Mesane kontrolü kaybı

Sık idrara çıkma dürtüsü

Görme bozukluğu

Denge kaybı

Dşünme becerilerinde azalma

Konsantrasyon problemleri