KADİR TEKİN
Balkon bitkilerinden biri olan fesleğen, mutfakta sık kullanılan aromatik bir bitkidir. Hem lezzeti hem de sağlık üzerindeki faydalarıyla bilinir. Özellikle iltihap giderici özelliğiyle öne çıkan fesleğenin diğer faydası ise sakinleştirici olmasıdır. İşte fesleğenin faydaları...
İLTİHAP DÜŞMANI FESLEĞENİN FAYDALARI
Yüksek seviyede kalsiyum içerir. Kemik erimesine karşı koruyucudur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hücreleri oksidatif stresten koruyarak yaşlanma karşıtı etkiler sunar.
C vitamini, beta-karoten ve çeşitli fitokimyasallar içerir.
Antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde bağışıklığı destekler.
Sindirim sistemine faydalıdır.
Gaz, şişkinlik ve mide rahatsızlıklarını hafifletir.
Sindirimi kolaylaştıran enzimlerin üretimini artırır.
Stres ve anksiyeteyi azaltır.
İçeriğindeki adaptogenler sayesinde stres seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Rahatlatıcı etkisi nedeniyle çay olarak tüketildiğinde sakinleştirici etkiler. gösterebilir.
Kalp sağlığını destekler.
Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
Kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilir.
Kan şekerini dengeleyebilir.
Bazı araştırmalar, fesleğenin kan şekerini düşürebileceğini göstermektedir.
Diyabet hastaları için destekleyici bir bitki olarak önerilebilir.
Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde sivilce ve akne oluşumunu azaltabilir.
Saç derisini besleyerek kepeği önleyebilir ve saç dökülmesini azaltabilir.
Solunum yollarını rahatlatır.
Grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır.
Bal ve limon ile çay olarak tüketildiğinde boğaz ağrılarına iyi gelebilir.
Doğal bir mikrop öldürücüdür.
Ağız sağlığı için faydalıdır, ağız kokusunu önleyebilir.
BÖCEK KOVUCU OLARAK KULLANILABİLİR
Sivrisinekleri ve bazı zararlı böcekleri uzaklaştıran doğal bir bitkidir.
Yağı, cilt üzerinde doğal bir koruyucu olarak kullanılabilir.
FESLEĞEN ÇEŞİTLERİ
Tatlı Fesleğen (Sweet Basil): En yaygın mutfak çeşididir.
Kırmızı Fesleğen: Antosiyanin içeriği nedeniyle mor renktedir.
Limon Fesleğeni: Limon aromasıyla ferahlatıcı bir tada sahiptir.
Hint Fesleğeni (Tulsi): Ayurveda tıbbında şifa kaynağı olarak kullanılır.
FESLEĞEN NASIL KULLANILIR?
Salatalara, makarnalara ve soslara eklenebilir.
Çay olarak demlenerek tüketilebilir.
Fesleğen yağı olarak masaj ve cilt bakımında kullanılabilir.
Aromaterapide rahatlatıcı etkisi için kullanılır.
FESLEĞEN TÜKETİRKEN DİKKAT!
Fesleğeni taze veya kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Ancak aşırı tüketimden kaçınmak gerekir, çünkü bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara veya kan basıncı düşüklüğüne neden olabilir.