Balıktan zehirlenmemek için bu adımları takip edin! Hayati tehlike taşıyor

Omega-3 bakımından zengin balığın faydası saymakla bitmiyor. Uzmanlar birçok hastalığa önleyici etkisi bulunan balığı tüketirken dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Balık yanlış tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Peki balıktan zehirlenmemek için nelere dikkat etmemiz gerekir? İşte hayat kurtaran balık seçme tüyoları…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sağlıklı beslenme için harika bir protein ve omega-3 kaynağı olan balığı birçok insan severek tüketir. Sodyum, potasyum ve A vitaminini içeren balıklar birçok kişi tarafından severek tüketilir. Hastalıklara karşı kalkan görevi gören balığı yerken dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar bulunur.

HAYAT KURTARAN BALIK SEÇME TÜYOLARI

Eklem ağrılarından Alzheimer hastalığına kadar şifa kaynağı olan balık yanlış tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Balığı seçerken de pişirirken de oldukça dikkatli olmalıyız. Peki taze bir balık seçmek için neler yapmalıyız? İşte adım adım hayat kurtaran balık seçme tüyoları...

BALIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

En önemlisi balığı seçmektir. Kokusu, gözleri, cildi ve yapısına dikkat etmek gerekir. Taze balığın derisi parlak, gözleri içe çökük olur. Alacağınız balıklar buz içerisinde olmalı ve suya konulduğunda dibe batmaları gerekir. Ayrıca balığın kokusu ağır olmamalıdır.

BALIĞI SAKLAMA KOŞULLARI

Öte yandan balığı saklama koşulları da oldukça önem gerektirir. Balığı satın aldıktan sonra soğuk bir şekilde depolanması lazım. Ayrıca dondurulmuş balık çözüldüğünde tekrar dondurulmamalıdır. Çünkü bu durum balığın bakteri üretmesine yol açabilir.

DOĞRU PİŞİRME TÜYOLARI

Pişireceğiniz balığı özellikle iç organları başta olmak üzere güzelce temizlemeniz gerekir. Balığın vitamin değerlerinin düşmemesi için kızartmaktan kaçınabilirsiniz. Kısa sürede pişebilen bir besin olan balık fırın, buğulama veya ızgara pişirme yöntemleri kullanılırsa daha sağlıklı olur. Öte yandan çiğ balığa değdirdiğiniz mutfak gereçlerini diğer yiyecekler için kullanmamaya önem gösteriniz. Balık temizlerken kullanılan tahta ve bıçakları sıcak su ve sabun ile yıkamalısınız.

HANGİ AYDA BALIK TÜKETMELİYİZ?

Mevsimi dışında tüketilen balık zehirlenmelere yol açabilir. Uzmanlara göre kış aylarında uskumru, palamut veya hamsi gibi balıklar; ilkbahar aylarında kefal, levrek veya mezgit gibi balıklar tüketilebilir. Haziran ayında ise balıklar verimsiz olabilir. Özellikle kış aylarında, haftada 2 balık tüketmek önerilir.

Balık tüketirken hijyen, tazelik ve doğru saklama koşulları gibi faktörlere dikkat, kirlenme riskini büyük ölçüde azaltır. Balığın hem sağlıklı hem de güvenli bir şekilde sofranızda yer alması için bu adımları takip etmek önemlidir.