Balık yağının bilinmeyenleri! Gizli tehlikeyi bilim adamları fark etti

Balık yağı takviyesi çocuklar ve yetişkinler tarafından tüketiliyor. İngiltere'de yapılan araştırmalara göre balık yağı sanıldığı gibi şifalı değil. İşte detaylar...

Balık yağı takviyesinin faydalarını duymuştuk. Balık yağı ile ilgili 12 sene bir araştırma yapıldı. İşte detaylar...

İNGİLTERE'DEKİ BİYOMEDİKAL VERİ TABANI ÜZERİNDE YAPILAN ARAŞTIRMA

Uluslararası araştırmacılar, İngiltere'deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanından sağlanan verileri inceledi. Bu veri tabanında 40 ile 69 yaş arasındaki, ortalama 12 yıl süresince takip edilen 415 binden fazla kişinin sağlık verileri bulunuyordu.

BALIK YAĞI TAKVİYESİNİN ETKİSİ

Araştırmacılar, veri tabanına kayıtlı kişilerin üçte birinin düzenli olarak balık yağı takviyesi aldığını belirtti. Balık yağı takviyesinin kalp rahatsızlığı bulunan kişilere yararlı olduğu biliniyordu. Ancak, bu takviyelerin kalp sağlığı iyi olan kişilerde inme ve kalp rahatsızlığı riskini artırdığı ortaya çıktı.

RİTİM BOZUKLUĞU GELİŞME RİSKİ

Araştırmacılar, düzenli balık yağı takviyesi kullanımının, kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde atriyal fibrilasyon (kalbin kulakçıklarından kaynaklanan ritim bozukluğu) gelişme riskinde yüzde 13 ve inme riskinde yüzde 5 artış olduğunu tespit etti.

KALP HASTALIĞI BULUNANLARDA ETKİ

Kalp hastalığı bulunan kişilerde ise düzenli balık yağı takviyesinin atriyal fibrilasyonun kalp krizine dönüşme riskinin yüzde 15, kalp yetmezliğinden ölme riskinin de yüzde 9 daha düşük olduğu belirlendi.

SONUÇLARIN YAYIMLANMASI

Araştırmanın sonuçları "BMJ Medicine" dergisinde yayımlandı. Bu sonuçlar, balık yağı takviyesinin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.