Balık ve yoğurt birlikte tüketilirse zehirler efsanesi doğru mu? Meğer…

Balık ve yoğurt… Birçok kişi balık ve yoğurdu birlikte tüketmenin zehirleyeceği kanısında ortak fikre sahip. Peki, balıkla birlikte yoğurt zehirler efsanesi doğru mu? Balık ve yoğurt ikilisi aynı tabakta buluştuğunda tehlikeli mi oluyor yoksa bu fikir kuşaktan kuşağa aktarılan eski bir inanış mı? Meğer gerçek aslında çok başkaymış…

HİLAL ÇAKIR

Yıllardır tartışılan "balıkla birlikte yoğurt zehirler" iddiası, özellikle sofralarda balık servis edildiğinde pek çok kişiyi tereddütte bırakıyor.

BALIK VE YOĞURT BİRLİKTE TÜKETİLİRSE ZEHİRLER EFSANESİ DOĞRU MU?

Kimi yoğurtla balığın aynı anda tüketilmesi halinde zehirlediğine inanırken kimi de bunun bilimsel bir karşılığının olmadığını söylüyor. Balık ve yoğurt tartışmalarının başlangıcı ise eski inanışlara dayanıyor. Peki, balıkla birlikte yoğurt zehirler efsanesi doğru mu?

SORUN YOĞURTTA DEĞİL, BALIKTA

Geçmişte balık ve yoğurdun tüketilince zehirlenme inanışının doğmasının en önemli nedeni, balığın hızlı bozulabilen bir besin olmasıydı. Soğuk zincirin korunmadığı dönemlerde balık bozulmaya daha yatkın olduğu için, üzerine tüketilen yoğurdun içindeki maddelerle birlikte zehirlenme şüphesi artıyordu. Yani sorun balık ve yoğurt değil; bozuk balığın sebep olduğu risklerdi.

BALIK VE YOĞURT İKİLİSİ

Günümüzde taze balık doğru koşullarda saklandığı sürece, balık ve yoğurt birlikte tüketildiğinde zehirlenme riski oluşturmaz. Taze balık ve hijyenik şartlarda hazırlanmış yoğurt, aynı öğünde gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Asıl dikkat edilmesi gereken şey, balığın tazeliği ve saklama koşullarıdır.

YOĞURT VE BALIK BİRLİKTE TÜKETİLDİĞİNDE NE OLUR?

Balık ve yoğurt bir araya geldiğinde vücutta zararlı bir kimyasal reaksiyon oluştuğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yok. Tam tersine, balıkta bulunan protein ve omega-3 ile yoğurdun kalsiyum ve probiyotik içeriği dengeli bir öğün bile oluşturabilir. Ancak her besinde olduğu gibi, kişisel alerjiler ve intoleranslar göz önünde bulundurulmalıdır.