HİLAL ÇAKIR
Yıllardır tartışılan "balıkla birlikte yoğurt zehirler" iddiası, özellikle sofralarda balık servis edildiğinde pek çok kişiyi tereddütte bırakıyor.
Geçmişte balık ve yoğurdun tüketilince zehirlenme inanışının doğmasının en önemli nedeni, balığın hızlı bozulabilen bir besin olmasıydı. Soğuk zincirin korunmadığı dönemlerde balık bozulmaya daha yatkın olduğu için, üzerine tüketilen yoğurdun içindeki maddelerle birlikte zehirlenme şüphesi artıyordu. Yani sorun balık ve yoğurt değil; bozuk balığın sebep olduğu risklerdi.
Günümüzde taze balık doğru koşullarda saklandığı sürece, balık ve yoğurt birlikte tüketildiğinde zehirlenme riski oluşturmaz. Taze balık ve hijyenik şartlarda hazırlanmış yoğurt, aynı öğünde gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Asıl dikkat edilmesi gereken şey, balığın tazeliği ve saklama koşullarıdır.
Balık ve yoğurt bir araya geldiğinde vücutta zararlı bir kimyasal reaksiyon oluştuğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yok. Tam tersine, balıkta bulunan protein ve omega-3 ile yoğurdun kalsiyum ve probiyotik içeriği dengeli bir öğün bile oluşturabilir. Ancak her besinde olduğu gibi, kişisel alerjiler ve intoleranslar göz önünde bulundurulmalıdır.