Balığı kızartırken iki kez düşünün

Balık omega-3 açısından oldukça önemli bir besin. Peki, balığın faydasından yararlanmak için balık nasıl pişirilmelidir? Balığın kızartılmasının yanlış olduğunu belirten uzmanlar, balığı fırın veya ızgarada pişirmeyi tavsiye etti. İşte balık kızartmasının zararları...

Balığın pişirilme çeşidi faydası açısından büyük bir öneme sahip. Çünkü balık kızartması omega-3 asitlerini yok ediyor. Balığın kıymeti, bolca omega-3 yağ asitleri içermesinden geliyor. Balığın vücutta çok önemli görevleri olan A, D, K ve B vitaminleri ile iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açısından da zengin bir besin olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, şu bilgileri verdi:

"Ancak, adeta bir sağlık deposu olan bu içerik, balığın kendi doğal koşullarında yaşamış olmasıyla da çok yakından ilişkili. Örneğin balık, omega-3'ü deniz yosunlarıyla beslenerek vücuduna katıyor. Bu nedenle balık satın alırken doğal ortamında beslenen deniz balıklarını tercih etmemiz önemli."

EN DOĞRUSU FIRIN VE IZGARADA PİŞİRMEK

Güncel araştırma sonuçlarına göre balıktan alınan besin değerlerinden maksimum fayda sağlamak için haftada 2-3 defa tüketilmesinin önerildiğini söyleyen Örnek, balığın pişirilmesiyle ilgili şunları söyledi:

"Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Belki arada bir balıkları kızartarak kaçamak yapabilirsiniz. Ancak bu durumda vücudunuza girecek omega-3'leri unutun. Sağlık için en doğrusu balığı fırın veya ızgarada pişirip tüketmek. Balık tüketemediğimiz yaz ayları veya hiç balık tüketemeyen kişiler için omega 3 yağ asitleri içeren kapsül gibi preperatlar, doktor önerisiyle kullanılabilir."