ELİF ÇARMAN
Kış aylarının en sık yaşanan şikâyetleri arasında öksürük, balgam ve boğazdaki mikrop yer alıyor. Uzmanlar, doğal bir şifa kaynağı olan zencefilin, bal ile karıştırılıp demlendiğinde öksürüğü kısa sürede kesebileceğini belirtiyor. Boğazdaki mikrop oluşumunu hedef alan zencefil ve bal, balgamın kökünü kazıyarak solunum yollarında mucizevi bir temizlik sağlıyor.
Zencefil, içeriğindeki güçlü bileşikler sayesinde öksürük krizlerini yatıştırıyor. Boğazdaki mikrop ve iltihaplanmaları azaltarak balgam söktürücü etki gösteriyor. Bal ile güçlendirildiğinde zencefil, boğazdaki mikrop kaynaklı tahrişi azaltıyor ve daha rahat nefes almayı sağlıyor.
Bal, boğazdaki mikrop oluşumunu engelleyen doğal antibakteriyel bir besin. Bu nedenle zencefil ve bal birlikte tüketildiğinde hem öksürük hem balgam çok daha hızlı şekilde azalıyor. Ayrıca balın boğazı yumuşatma etkisi, zencefilin keskinliğini dengeliyor ve boğazdaki mikrop kaynaklı yanmaları hafifletiyor.
Kış hastalıklarına karşı kullanılan zencefil, bağışıklığı kuvvetlendirirken öksürük, balgam ve boğazdaki mikrop sorunlarını da kökten çözmeye yardımcı oluyor. Düzenli tüketilen zencefil ve bal karışımı; sabah-akşam içildiğinde hızlı bir iyileşme desteği sunuyor. Ancak kronik hastalıkları olanların zencefil kullanmadan önce doktora danışması öneriliyor.
1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı bal (su ılındıktan sonra eklenir)
5–7 dakika demlenip içildiğinde öksürük, boğazdaki mikrop ve balgam için doğal bir savunma oluşturur.