Baklavayı midede yağa dönüştürmeyin! İşte uzmanların tavsiyesi

Ramazan Bayramı'nın en sevileni elbette baklava. Fakat baklavanın 2 dilimden fazlasının riskli olduğu konusunda uyaran Öğretim Üyesi Dr. Muhsin Öztürk, ''Boş olan midemizi ani şekilde ve çokça doldurulmamalıyız.'' dedi. İşte baklavayla ilgili uzman tavsiyeleri...

IHA

Baklava Ramazan Bayramı'nın en sevilen ve en çok yapılan tatlıların başında geliyor. Şerbetli tatlıların tüketimi konusunda her zaman dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Dr. Muhsin Öztürk, "Normalde 1 dilimi bile geçmememiz lazım, 2 dilim sınırımız olsun." dedi.

Bayram ikramlarında yer alan baklava gibi şekerli tatlıların aşırı tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Muhsin Öztürk bu yüzden sadece 2 dilim baklavanın günlük tüketimde makul bir sınır olabileceğini vurguladı.

"RAMAZAN SONRASI VE BAYRAM, BESLENME İÇİN ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTALARI"

Öğünlerin de az olduğu bir dönemden birden bayrama geçişte beslenme açısından sağlığa dikkat etmek gerektiğini belirten Muhsin Öztürk, şöyle devam etti:

"Gündüzleri ve oruç sürecinde boş olan midemizi ani şekilde ve çokça doldurulmamalıyız. Sabahları özellikle kahvaltımızı hafif yapmalıyız. Bal, reçel gibi tatlıları tercih etmemeliyiz. Çünkü gün içinde bayram dolayısıyla tatlı ikram edilecek, o yüzden tatlı hakkımızı orada kullanacağımızı planlayarak sabahları tatlı yememeliyiz."

KAÇ DİLİM BAKLAVA YENİLMELİ?

Şerbetli tatlıların tüketimi konusunda aslında her zaman dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan ve Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezlerinden olan baklava ile ilgili Öztürk, "En fazla 2 dilim" dedi. Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

"Baklavayı 1 dilim tüketelim. Çünkü şerbetli tatlıları zaten tavsiye etmiyoruz. Şerbetli tatlılarda hem yağ hem bolca şeker var. Bunun yerine sütlü tatlıları tercih edelim. Hem ikramlarımızda hem de yapılan ikramlarda sütlü tatlılar tercih edilmeli. Zaten ziyaretleri 1 yere değil birkaç yere yapıyoruz. Orada da yine baklava veya benzeri tatlı sunacaklardır. O yüzden her yerde 1 dilim baklava bile fazla gelebilir. Onun yarısını yiyip diğer yerde de yarım olacak şekilde tüketebiliriz. Özet olarak en fazla 2 dilimi zaten geçmeyelim."

BAYRAM KAÇAMAKLARI YAĞ OLARAK KALMASIN!

Son olarak bayram süresince beslenme bakımından yapılan kaçamakların kilo olarak kalmaması adına egzersiz tavsiyesinde bulunan Öztürk, "Bayram süresinde ve sonrasında enerji ağırlıklı tükettiğimiz besinlerin vücudumuzda yağ olarak kalmaması için kesinlikle düzenli egzersiz öneriyoruz. Öğünlerimizi de kısmakta yarar var. Özellikle tatlı ve hamur işi yiyecekleri tüketirlerken çok dikkatli olsunlar." diyerek sözlerini sonlandırdı.