HATİCE GÖVENÇ
Bayramlarda baklava yanında ayran ikram edildiğini duymuşsunuzdur. Türkiye'nin çeşitli illerinde baklava yanında ayran ikramı yapılır. Peki, bunun sebebini hiç düşündünüz mü?
BAKLAVA YANINDA AYRAN SADECE BİR GELENEK Mİ?
Bayramlarda misafirlere ikramın zengin ve dengeli olması beklenir. Tatlıyla birlikte bir içecek sunmak adettendir. Çay da sıklıkla tercih edilse de bazı bölgelerde ayran daha özgün ve hoş bir alternatif olarak görülür.
MİDEYİ RAHATLATIR
Baklava oldukça şerbetli, ağır ve tatlı bir lezzettir. Ayran ise tuzlu ve ferahlatıcıdır. Bu iki lezzetin birleşimi, damakta bir denge sağlar. Tatlının ağırlığını ayran hafifletir, böylece mideyi rahatlatır. Yani baklava yanında ayran ikramı geleneksel bir yöntem olsa bile sağlık açısından da aslında faydalı.
BAKLAVA YANINDA AYRAN SİNDİRİME YARDIMCI OLUR
Ayran, yoğurt bazlı bir içecek olduğu için probiyotik özellik taşır. Yoğun şekerli ve yağlı bir tatlı olan baklavanın ardından ayran içmek, sindirimi kolaylaştırabilir.