Baklava ustası açıkladı: Güllaç tarifinin püf noktası süt! Böyle yaparsanız çöp olur

Güllaç tarifi Ramazan ayının en çok aranan tatlısı. Güllacın püf noktasının sütün ısısı olduğunu belirten baklava ustası, güllaç tarifinin inceliklerini anlattı. İşte 12 güllaç yaprağından tatlının yapılışı...

IHA

Ramazan ayının favori tatlısı güllacı birçok kişi evinde yapıyor. Peki, güllaç tarifinin olmazsa olmazı ne?

Özellikle iftar sofralarında tercih edilen güllaç, hafif yapısı ve özel hazırlık süreciyle dikkat çekiyor. Güllaç yaprakları, süt, şeker ve gül suyuyla buluşarak eşsiz bir lezzet sunuyor. Ceviz ve fıstık gibi iç malzemelerle zenginleştirilen güllaç, hem göze hem mideye hitap ediyor.

"GÜLLACIN MALZEMELERİ KALİTELİ OLMALIDIR"

Güllaç yapımındaki özenli adımları baklavacı Nadir Güllü anlattı. Nadir Güllü, güllaç yapılırken malzemelerin kaliteli olması gerektiğini söylerken, sütün ısısının da ılık ile sıcak arası seviyede olması gerektiğini söyledi.

GÜLLAÇ TARİFİ

Güllaç malzemelerini sıralayan Nadir Güllü, ''12 yaprak güllaç yaprağı kullanılır, 3 kilo süt, 1 veya 2 yemek kaşığı gül suyu, 750 gram pancardan yapılmış toz şeker, 250 gram Antep fıstığı, 400 gram file fındık, 400 gram Hindistan cevizi, 150 gram pudra şekeri ve en son olarak süslemek için kiraz taneleri kullanılır. Kaliteli bir güllaç için malzemeler de kaliteli olmalıdır.' dedi.

GÜLLACIN PÜF NOKTALARI

Güllacın yapılışıyla ilgili bilgi veren Nadir Güllü, güllaç tarifini şöyle anlattı:

"Güllaç yaprakları çok ince olmalı, sütün ısısı sıcak ile ılık arasında olmalı. Islatma esnasında alta ve üste 7-8 parça güllaç yaprağı konulur. Arasına isteğe göre süt ceviz, badem yada fındık konuluyor. Üstüne bolca sütü hemen koymak gerekiyor. Hemen sütü dökmezsek çekmez. Sütü üstüne koyduktan sonra beş dakika beklemek gerekiyor. Bu süreden sonra süsleme kısmına geçilebilir. Biz fıstık, file fındık, Hindistan cevizi ve üstüne de en son kiraz koymayı tercih ediyoruz. Güllaç tatlısını içinde süt bulunduğu için günlük tüketmek gerekiyor."

YARIM KİLOSU 250 TL

Bu sene ortalama güllaç fiyatları hakkında da bilgi veren Güllü, ''Yarım kilosu 250 TL, porsiyonu 150 lira. Geçen sene kilosu 370 liraydı. Yarım kilo güllaç tatlısı 3-4 kişi için yeterli olacaktır'' diye konuştu.